ΓΛΥΚΟ

Καρυδάτα brownies χωρίς ψήσιμο, από την Madame Gâteaux

madame gataux

Brownies - ποιος μπορεί να τους αντισταθεί; Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πειραματιστούμε και να δούμε παρέα μια εύκολη και γρήγορη παραλλαγή των κλασικών brownies. Είναι πιο υγιεινά, αφού δεν περιέχουν βούτυρο και αυγά, αλλά -το κυριότερο- δεν έχει γίνει καμία έκπτωση στη σοκολάτα. Δεν χρειάζονται ψήσιμο και είναι κατάλληλα και για vegans. Να τι θα χρειαστείς για την εκτέλεση της συνταγής:

madame gataux

 

Υλικά

Για τα brownies

90 γρ. καρύδια ωμά, ολόκληρα

120 γρ. αμύγδαλα ωμά, ασπρισμένα

30 γρ. καρύδια ωμά, χονδροκομμένα

350 γρ. χουρμάδες, χωρίς το κουκούτσι

60 γρ. κακάο σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

Για την γκανάς

50 ml γάλα αμυγδάλου

175 γρ. σοκολάτα μαύρη, σε κομματάκια

madame gataux

 

Μέθοδος

Για τα brownies

Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τους χουρμάδες ώσπου να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια. Τους μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα ώσπου να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το κακάο και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αρχίσει να γίνεται σαν ζύμη. Εάν τα υλικά δεν κολλάνε μεταξύ τους, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον πολυκόφτη και τη μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Με μια σπάτουλα πιέζουμε την επιφάνειά της ώστε να γίνει όσο πιο επίπεδη είναι δυνατόν. Τοποθετούμε το ταψάκι στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει.

Για την γκανάς

Ζεσταίνουμε το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βράσει, περιχύνουμε με αυτό τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει. Αν χρειάζεται, ζεσταίνουμε όλο το μείγμα λίγο ακόμα στο φουρνάκι μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.

Αλείφουμε την επιφάνεια των brownies με την γκανάς και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια. Σερβίρουμε ή φυλάμε τα brownies στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

madame gataux

Μadame Gâteaux – κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή – είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea. Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητά τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.

Κεντρική φωτογραφία: Μadame Gâteaux