ΑΥΓΟ

Να τι πρέπει να προσέξεις πριν φας αυγό

Τα αυγουλάκια χωράνε παντού. Τα τρως στη δίαιτα, τα απολαμβάνεις μεγαλοπρεπώς στο brunch, τα χρησιμοποιείς στις σούπες, στα γλυκά, στις πίτες, μέχρι και σε σπιτικές μάσκες μαλλιών και προσώπου. Ένα τρόφιμο που έχει πάμπολλες χρήσεις, αλλά και μία ευπάθεια παραπάνω, καθώς σε αυτά εντοπίζονται ένα σύνολο από παθογόνους μικροοργανισμούς με σημαντικότερο τη σαλμονέλα.

Πριν καταναλωθεί λοιπόν πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως πρόκειται για ένα “καλό” αυγό, ειδικά αν πρόκειται να το φάμε ωμό. Το χρώμα του κρόκου είναι ο Νο1 δείκτης στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία κι αυτό αποκαλύπτει πολλά για την υγεία της κότας που έκανε τ’ αυγό. Αλήθεια, τι χρώμα πρέπει να έχει;

 

Όσο πιο παχύ, σκούρο πορτοκαλί χρώμα έχει, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό και καθορίζεται από την ποσότητα των καροτενοειδών που περιέχει και στα οποία οφείλει την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική  του δράση. Ένας πορτοκαλί κρόκος δίνει στον οργανισμό μας βιταμίνη Α και άλλα πολύτιμα συστατικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κότες που έχουν τραφεί με καλαμπόκι κάνουν αυγά με κρόκο από κίτρινο έως και πορτοκαλί. Αντιθέτως, το σιτάρι και το κριθάρι κάνουν δίνουν ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Όταν το χρώμα του κρόκου είναι χλωμό κίτρινο, καλύτερα να το πετάξεις στα σκουπίδια ή όπου αλλού σε κάνει να νιώσεις καλύτερα…