ΑΥΓΟ

5 πράγματα που δεν ήξερες για τα αυγά

Μπορεί να ξέρεις να μαγειρεύεις σωστά ένα αυγό, να έχεις μάθει αρκετά για τη διατροφική του αξία, όμως υπάρχουν σίγουρα μερικές πληροφορίες που σου ξεφεύγουν. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές που θα σου φανούν χρήσιμες.

1. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΕΝΙΟΤΕ

Κυκλοφορούν διαφορετικά μεγέθη αυγών στην αγορά, τα οποία ορίζονται από το ύψος τους και όχι από το βάρος τους. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα αυγό, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά έχει και θερμίδες επίσης. Σε συνταγές όπως σουφλέ ή κέικ, πρέπει να προσέχεις να βάζεις ίδιου μεγέθους αυγά για να βγει σωστό το αποτέλεσμα. Σε πιάτα όπως φριτάτα ή ομελέτα, το μέγεθος δεν παίζει ρόλο.

2. ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

Το να συμπεριλάβεις αυγά σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να σε βοηθήσει στο να χάσεις ευκολότερα βάρος. Η πρωτεΐνη του αυγού αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και επίσης βοηθάει στο να μη χάσεις μυικό βάρος.

3. ΕΧΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Δεν είναι εύκολο να καταφέρνεις να φτάνεις καθημερινά το ημερήσιο συνιστόμενο επίπεδο πρόσληψης βιταμίνης D. Τα αυγά θα σε βοηθήσουν σε αυτό τον στόχο καθώς είναι πολύ καλή πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης. Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού καλύπτει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

4. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πιο σκούρα αυγά είναι πιο υγιεινά από τα λευκά αλλά η αλήθεια είναι ότι το χρώμα που έχει το τσόφλι δε λέει τίποτα για την ποιότητα του εσωτερικού.

5. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Εννοείται ότι όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο το καλύτερο, όμως μην φρικάρεις αν θέλεις να μαγειρέψεις και η ημερομηνία λήξης της συσκευασίας είναι χθεσινή. Τα αυγά διατηρούνται αρκετές περισσότερες μέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, αν τα έχεις στο ψυγείο. Αν τα διατηρείς εκτός, τότε πρέπει να είσαι πιο προσεκτική. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τα κάνουν να χαλάνε γρηγορότερα.