ΦΑΓΗΤΟ

7 χρήσεις του λεμονιού στην κουζίνα που πρέπει να ξέρεις

Τόσο οι chef ετών όσο και οι απλοί λάτρεις του καλού φαγητού, όταν βρουν ευκαιρία να προσθέσουν το λεμόνι στο πιάτο τους, το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς είναι από εκείνες τις τροφές που δίνουν εξαιρετική γεύση στο γεύμα μας, είτε πρόκειται για επιδόρπιο, είτε για σαλάτα είτε ακόμα και για μια απλή πλην νοστιμότατη σπιτική λεμονάδα.

Ωστόσο, το λεμόνι, εκτός από νόστιμο και χρήσιμο για τον οργανισμό (είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά), μπορεί να φανεί και πολύ χρήσιμο στο μαγείρεμα.

Το ήξερες; Αν όχι, δες τους 7 τρόπους με τους οποίους το λεμόνι μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ την προετοιμασία του μαγειρέματός σου.

1) Απόφυγε το “μαύρισμα” των τροφών

Λίγες σταγόνες λεμονιού μπορούν να κάνουν θαύματα στο αβοκάντο, την μπανάνα, το μήλο και την πατάτα όση ώρα τα έχεις σε νερό μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου. Καθώς το λεμόνι είναι όξινο, βοηθά να διατηρούν οι ευαίσθητες τροφές το χρώμα τους.

2) Το ρύζι δεν θα κολλάει πια

Κι όμως, λίγο χυμός λεμονιού μπορεί να κάνει και αυτό. Επιπλέον, διατηρεί και το ρύζι σου ολόλευκο.

3) Διατήρησε το κρέας τρυφερό

Η οξύτητα του λεμονιού διασπά τις ίνες του κρέατος, διατηρώντας το απολύτως τρυφερό.

4) Για σένα που θες τη σαλάτα σου τραγανή

Για να διατηρήσεις τα φύλλα του μαρουλιού τραγανά, αρκεί να τα βυθίσεις σε ένα μπωλ με κρύο νερό, μαζί με μισό φλιτζάνι από χυμό λεμόνι. Στη συνέχεια, βάλτο στο ψυγείο για μία ώρα και απόλαυσε την πιο τραγανή σαλάτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

5) Μεταμόρφωσε το γεύμα σου

Το λεμόνι “φωτίζει” τα κρεμώδη πιάτα και συνάμα αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο του αλατιού, χωρίς να περιέχει ίχνος νατρίου.

6) Διατήρησε την καστανή ζάχαρη ρευστή

Πρόσθεσε λίγο από τη φλούδα του λεμονιού μέσα στο βάζο με την καστανή ζάχαρη και διατήρησέ την για πάντα ρευστή.

7) Μπορείς να φτιάξεις τα καλύτερα σφιχτά βραστά αυγά

Άλειψε το κέλυφος των αυγών με λίγο χυμό λεμονιού, πριν τα βάλεις στο κατσαρολάκι για να βράσουν. Ο χυμός βοηθάει το τσόφλι να μείνει συμπαγές, χωρίς ρωγμές και έτσι τα αυγά επιτέλους μπορούν να σφίξουν με την ησυχία τους.