TIPS

Τι αποκαλύπτει η κούραση που νιώθεις για την υγεία σου

Shutterstock

Τα μάτια σου κλείνουν, το κεφάλι σου είναι πολύ κοντά στο να σπάσει, η μέση σου πονάει και νιώθεις πίεση ακόμα και στα νύχια σου. Κοιτάς το ρολόι και είναι ακόμα μία (το μεσημέρι) και έχεις ολόκληρη ημέρα μπροστά σου. 

Το να αισθάνεσαι τόσο κουρασμένη δεν είναι ωραίο, αλλά για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές αυτό είναι κάτι που ήδη γνωρίζεις απο πρώτο χέρι.

Δεν φταίει πάντα η έλλειψη ύπνου για την εξάντληση που νιώθεις να σου κατατρώει και την τελευταία ρανίδα ενέργειας. Τα «καύσιμα» που επιλέγεις να βάλεις στον οργανισμό σου είναι εξίσου σημαντικά.

Όπως επισημαίνει και η Jackie Lynch, αυστραλιανή διατροφολόγος-ψυχολόγος, το σώμα έχει ανάγκη από τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας για να νιώθεις ξεκούραστη και δυνατή.

Μια διατροφή με τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας οδηγεί αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα κούρασής που νιώθεις. Πιο συγκεκριμένα:

1. Όταν νιώθεις κουρασμένη από τη μια στιγμή στην άλλη 

Αυτό οφείλεται στα απότομα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, αυτό που συμβαίνει αν κάθε φορά που πεινάς ή νιώθεις λιγούρα, τρως κάτι τίγκα στη ζάχαρη.

2. Αυτο που νιώθεις ότι «σέρνεσαι» όλη μέρα

 

Σύμφωνα με την Lynch, το πρόβλημα έγκειται στα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα. Το μαγνήσιο είναι αυτό που στηρίζει την μυϊκή λειτουργία και ρυθμίζει την ανταπόκριση του οργανισμού στο άγχος. Μπορεί μάλιστα να αισθάνεσαι μυϊκές κράμπες, πονοκεφάλους, συσπάσεις ή ταχυπαλμία.

3. Αίσθηση ότι δεν έχεις καμία αντοχή

 

Σε αυτή την περίπτωση, η Lynch υποστηρίζει ότι καλό είναι να ελέγξεις τα επίπεδα του σιδήρου σου αφού, πιθανώς, να είναι χαμηλά (αν και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν η περίοδο σου κρατάει πολλές ημέρες και έχεις μεγάλη ροή). Μήπως ήρθε η ώρα για αιματολογικές;

4. Δυσκολία στη συγκέντρωση

Όταν, όσο και να προσπαθείς, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις, μάλλον είναι ένδειξη έλλειψης βιταμίνης Β. Το χρόνιο στρες ή η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα των συμπλεγμάτων της βιταμίνης Β. Για να τα ενισχύσεις, φρόντισε να αυξήσες τις μερίδες λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά και μάλιστα προτίμησε να τα τρως μαγειρεμένα στον ατμό, αντί για βρασμένα.

5. Υπερένταση

 

Αν αυτή η λέξη συνοδεύει όλοκληρη την ύπαρξή σου κάθε φορά που γυρνάς σπίτι και προσπαθείς να χαλαρώσεις, λυπούμαστε που θα στο πούμε (όχι εμείς δηλαδή, η Lynch) αλλά, πρέπει να αρχίσεις να λες «όχι» στο δεύτερο καφέ. Ναι, παραμένει η βασική αιτία της δυσκολίας σου να χαλαρώσεις ενώ, παράλληλα, αποτρέπει την απορρόφηση του σιδήρου. Θέλεις σώνει και ντε δεύτερο (ή και τρίτο καφέ;). Παράγγειλέ τον ντεκαφεινέ.