TIPS

8 οφέλη που έχει το περπάτημα για την υγεία σου

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον καναπέ στο άκουσμα μιας βόλτας στο πάρκο, αυτό το θέμα μάλλον θα σε ξεκουνήσει.

Τα οφέλη ενός περίπατου σε εξωτερικού χώρου είναι τόσα, που αναρωτιέμαι για ποιο λόγο κάθομαι και συνεχίζω να γράφω. Πέρα από την πολύ θετική επίδραση που έχει στην απώλεια του άγχους και του στρες, το περπάτημα βοηθά στην βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής σου κατάστασης, αλλά και στην πρόληψη από πολλές ασθένειες. Άσε που σε κάνει να δείχνεις ομορφότερη.

1. Θα είσαι πιο ευτυχισμένη

Καθώς περπατάς, ο εγκεφαλός σου απελευθερώνει “χημικά χαράς”, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, τα οποία φτιάχνουν τη διάθεσή σου και κατά τη διάρκεις του περίπατου, αλλά και μετά. Ειδικά ο περίπατος στη φύση, έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και μάλιστα πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι το περπάτημα σε εσωτερικούς χώρους.

2. Θα αποφύγεις την απώλεια μνήμης

Το περπάτημα απελευθερώνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF, ή νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Το BDNF ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της απώλειας μνήμης και της άνοιας.

3. Θα πέσει η πίεσή σου

Όταν περπατάς, η καρδιά σου χτυπάει πιο γρήγορα και αντλεί περισσότερο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η καρδιά μπορεί να αντλεί όλο και περισσότερο αίμα με λιγότερη προσπάθεια, η αρτηριακή σου πίεση θα πέφτει.

4. Θα μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Μετά από ανάλυση 18 ερευνών, αποδείχτηκε πως ένας τακτικός περίπατος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 35%.

5. Θα προστατευτείς απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα

Ο συχνός περίπατος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξεις καρκίνο του πνεύμονα έως και 30%. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά και για τους καπνιστές, ενώ για όσους έχουν άσθα ή κάποια άλλη ασθένεια των πνευμόνων, το περπάτημα βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

6. Θα δυναμώσεις τα κόκαλά σου

Σε αντίθεση με την ποδηλασία ή το κολύμπι, το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα που φέρει βάρος. Η ελαφριά κρούση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών σου, προστατεύοντάς σε από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα.

7. Μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους

Το περπάτημα λέει στους μυς σου να απελευθερώσουν ιρισίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην καύση του λίπους. Οι επιστήμονες λένε πως δείχνει να αναπρογραμματίζει τα λιποκύτταρα, ώστε να καίνε ενέργεια αντί να την αποθηκεύουν, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό και βοηθόντας τελικά στο να χάσεις βάρος ευκολότερα.

8. Θα δείχνεις νεότερη

Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σου απαλό και ελαστικό και ευθύνεται για τη νεανική σου εμφάνιση.