TIPS

7 σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπει βιταμίνη Β12

Όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει βιταμίνη Β12 από τις τροφές, καθυστερεί. 4 στις 100 γυναίκες, από 40 έως 59 ετών, πάσχουν από έλλειψη αυτής της βιταμίνης, ενώ πάρα πολλές βρίσκονται στα όρια.

Τα παρακάτω συμπτώματα σου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να ελέγξεις τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό σου και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου παίρνοντας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Μένεις με το ζόρι ξύπνια το απόγευμα

Η κούραση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια έλλειψης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός σου βασίζεται σε αυτή τη βιταμίνη για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανά σου. Χωρίς οξυγόνο στα κύτταρά σου, θα νιώθεις κουρασμένη ανεξάρτητα με το πόσο κοιμάσαι.

Η σακούλα του super market ζυγίζει 100 κιλά

Χωρίς αρκετό οξυγόνο από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι μυς σου θα είναι χαλαροί σαν ζελέ κι έτσι δε θα μπορείς να αντέξεις ακόμα και τα βάρη που σήκωνες καθημερινά.

Βάζεις το πορτοφόλι σου στο ψυγείο

Ή κάνεις μερικά δευτερόλεπτα να θυμηθείς το όνομα της ξαδέρφης σου. Μπορεί να ανησυχείς οτι είναι πρώιμη άνοια, αλλά πιθανότατα να πρόκειται για χαμηλά επίπεδα Β12. Με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Ζαλίζεσαι

Αν ανεβαίνεις τις σκάλες και βλέπεις τον κόσμο να γυρίζει, πριν ανησυχήσεις πολύ, τσέκαρε τα επίπεδα της Β12. Πιθανότατα είναι πεσμένα.

Είσαι χλωμή

Αν η πάλαι ποτέ ροδαλή σου επιδερμίδα, έχει κιτρινίσει λίγο, ίσως η έλλειψη της Β12 είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνονται πολύ ευαίσθητα και σπάνε εύκολα, κι έτσι απελευθερώνεται η χολερυθρίνη, μια χρωστική που δίνει στο δέρμα κίτρινη απόχρωση.

Η γλώσσα σου είναι μαλακή και κόκκινη

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με σοβαρή ανεπάρκεια σε Β12, χάνουν εκείνα τα μικρά μπιλάκια που βρίσκονται στη γλώσσα τους, συνήθως κοντά στις άκρες. Οι ασθενείς επίσης παραπονιούνται για κάψιμο και πόνο, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος της γλώσσας. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα “μπιλάκια” έχουν και γευστικούς πόρους, μπορεί να χάσεις και μέρος της αίσθησης της γεύσης και να μη σου αρέσουν και τόσο τα φαγητά που κάποτε λάτρευες.

Στεναχωριέσαι ή κλαις με τα πάντα

Η έλλειψη Β12 καταστρέφει τη διάθεσή σου, και μπορεί να σε οδηγήσει σε άγχος ή κατάθλιψη. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να έχει σχέση με το ότι η Β12 εμπλέκεται στη σύνθεση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντροπαμίνη, που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης.