TIPS

2 λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την ταχυκαρδία σου

Δεν ξέρω αν σου έχει συμβεί, αλλά μπορεί να τύχει αρκετές φορές να νιώθεις την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά απ' ό,τι συνήθως και να πιστεύεις ότι θα βγει έξω από το στήθος σου. Όπως φαντάζομαι είδες, δεν ήταν τίποτα τόσο τρομερό, αφού έγινες καλά λίγη ώρα αργότερα και παρέμεινες ζωντανή.

Η καρδιά χτυπάει χάρη στον ηλεκτρισμό. Όχι τον γνωστό, αλλά κάτι ηλεκτρικές παρορμήσεις από μια ομάδα κυττάρων στο δεξιό κόλπο της καρδιάς (θάλαμος) που ενεργούν σαν έναν εσωτερικό βηματοδότη. Αυτά τα κύτταρα λένε στην καρδιά σου πότε και πώς να χτυπήσει ώστε να στείλει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα σου.

Όταν είσαι ξεκούραστη, το φυσιολογικό είναι η καρδιά σου να ανταποκρίνεται σε αυτές τις  εντολές χτυπώντας από 60 έως 100 φορές το λεπτό. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτόν τον αριθμό, είναι γνωστό ως ταχυκαρδία.

Ακολουθούν τρεις λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για το ότι  η καρδιά σου χτυπάει γρηγορότερα από το κανονικό.

Έχεις άγχος

Όταν ζεις κάτι αγχωτικό, το νευρικό σου σύστημα και τα επινεφρίδιά σου απελευθερώνουν ένα κύμα νορεπινεφρίνης, επίσης γνωστή ως αδρεναλίνη. Οι υποδοχείς στην καρδιά ανταποκρίνονται σε αυτά τα ερεθίσματα και μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σου ρυθμό. Εάν δεν μπορείς να λύσεις αμέσως ό,τι σε αγχώνει, δοκίμασε να πάρεις βαθιές αναπνοές και να συγκεντρωθείς σε αυτές για να χαλαρώσεις. 

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Όταν κοιμάσαι, το σώμα – άρα και η καρδιά σου – χαλαρώνουν. Αν δεν ξεκουραστείς επαρκώς τις απαραίτητες επτά με εννιά ώρες του 24ωρου, ο οργανισμός σου δεν ηρεμεί κι έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας απελευθερώνεται περισσότερη αδρεναλίνη, η οποία όπως κατάλαβες κάνει την καρδιά σου να χτυπά ταχύτερα.