ΥΓΕΙΑ

Τι λένε τα νύχια σου για την υγεία σου

Αφού χρησιμοποιείς που χρησιμοποιείς τα χέρια σου όλη μέρα κάθε μέρα, μήπως να τους έριχνες και μία πιο διεισδυτική ματιά; Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας τα οποία καθρεφτίζονται στα νύχια μας, τόσο στο χρώμα τους, όσο και στο σχήμα και στη δομή τους. Ας εξετάσουμε τα πιο συχνά:

Τα νύχια σου είναι κίτρινα

Αρχικά να πούμε ότι τα περισσότερα νύχια γίνονται κίτρινα αν τα βάφεις συχνά. Αλλά δεν τα βάφεις συχνά, μπορεί να πάσχει από κάτι που ονομάζεται σύνδρομο κίτρινου όνυχος. Αν πάσχεις από αυτό το σύνδρομο, τα νύχια είναι λεπτά και έχουν μία κιτρινοπράσινη απόχρωση. Συχνά στερούνται μηνίσκου (το λευκό, τοξοειδές τμήμα του νυχιού που βρίσκεται κοντά στη ρίζα του – συνήθως είναι ορατό στον αντίχειρα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού). Αυτό το σύνδρομο είναι ένα σημάδι ότι τα νύχια δεν μπορούν να μεγαλώσουν σωστά, και συνήθως οφείλεται σε μία κατάσταση των πνευμόνων, που λέγεται βρογχεκτασίες ή λεμφική ασθένεια. Οι βρογχεκτασίες είναι μία κατάσταση κατά την οποία μία βλάβη στους αεραγωγούς τους αναγκάζει να ανοίξουν περισσότερο, να χαλαρώσουν και να καταστραφούν. Συνήθως πρόκειται για το αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής ή κάτι πιο σοβαρού όπως καρκίνος των πνευμόνων. Επειδή οι βρογχεκτασίες είναι συνήθως χρόνιες, το ίδιο συμβαίνει και με το σύνδρομο κίτρινων ονύχων. Τα προβλήματα με το λεμφικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία, την πρόληψη οξυγόνου, τα θρεπτικά συστατικά και το αίμα που πηγαίνουν στα νύχια και μερικές φορές προκαλείται αυτό το σύνδρομο.

Τα νύχια σου είναι λευκά

Όταν το κομμάτι του νυχιού που βρίσκεται πολύ κοντά στην επιδερμίδα είναι άσπρο και το περιφερικό τμήμα (το απώτατο τμήμα που είναι συνδεδεμένο με το υπόστρωμα του νυχιού) είναι ροζ, αυτό ονομάζεται νύχια μισό-μισό και συνδέεται με νεφροπάθεια. Όταν τα δύο τρία του νυχιού είναι εντελώς λευκά και μόνο μια λωρίδα στην άκρη του νυχιού είναι ροζ, αυτό μπορεί να συνδέεται με κίρρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη.

Τα νύχια σου έχουν καφέ ή μαύρες ρίγες

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι τη σχετίζουν με την επιδερμίδα, παρόλα αυτά το μελάνωμα μπορεί να βγει και στα νύχια. Ο αντίχειρας, ο δείκτης και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι τα πιο συχνά σημεία εμφάνισης μελανώματος.

Τις περισσότερες, ωστόσο,  φορές αυτές οι λωρίδες είναι καλοήθεις ελιές ή μελάγχρωση – και είναι πιο συχνά σε άτομα με σκούρα επιδερμίδα, επειδή τείνουν να έχουν περισσότερη χρωστική ουσία που παράγουν τα μελανοκύτταρα στο δέρμα και τα νύχια τους. Όταν για παράδειγμα τραυματιστείς, τα μελανοκύτταρα διεγείρονται και αρχίζουν και παράγουν αυτή τη χρωστική ουσία που εμφανίζεται σαν μία κάθετη καφέ γραμμή. 

Καλό θα ήταν να δεις έναν δερματολόγο.

Τα νύχια σου είναι βαθουλωμένα, σαν κουτάλι

Αυτό ονομάζεται κοιλονυχία και μπορεί να υποδεικνύει σιδηροπενική αναιμία ή άλλες διαταραχές, κατά τις οποίες ο σίδηρος δεν μεταβολίζεται σωστά.

Τα νύχια σου ξεχωρίζουν από την κοίτη του νυχιού

Αυτή η πάθηση ονομάζεται ονυχόλυση και είναι κάτι κοινό. Είναι πιο πιθανό να συμβεί αν έχεις μακριά νύχια. Η πιο συχνή αιτία είναι κάποιο τραύμα, αλλά επίσης σχετίζεται και με ψωρίαση. Αν η αποκόλληση συμβεί ξαφνικά και σε πολλά νύχια τότε μπορεί να είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμό.