ΤΑΤΟΥΑΖ

Η επιστήμη μίλησε: Γιατί τα τατουάζ κάνουν καλό στην υγεία σου;

Αν έχεις τατουάζ σίγουρα έχεις βαρεθεί να ακούς ηλίθια σχόλια σχετικά με το ότι ''λερώνεις'' το δέρμα σου και ότι το καταστρέφεις. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου πουν κάτι ανάλογο εκτός από έντονο eye roll που αξίζει να κάνεις μπορείς να τους πεις ότι αποδείχτηκε πως το μελάνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Biology έδειξε ότι τα τατουάζ μπορούν να ενδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός σου αυξάνοντας μάλιστα τις πιθανότητες να καταπολεμηθεί μια πιθανή λοίμωξη.

Για την διεξαγωγή της έρευνας οι επιστήμονες συγκέντρωσαν σάλιο από άτομα πριν και μετά κάνουν τατουάζ. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (άρα και η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος) πέφτουν μεν σε άτομα που κάνουν το πρώτο τους τατουάζ (κάτι που είναι λογικό γιατί ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης όταν σου κάνουν τατουάζ) ΑΛΛΑ όσοι είχαν ήδη τατουάζ είχαν μικρότερη μείωση. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως όσα περισσότερα τατουάζ έχεις τόσο πιο δυνατό σώμα έχεις- ανοσολογικά μιλώντας πάντα.

Ο υπεύθυνος γιατρός της έρευνας εξήγησε ότι η αντίδραση του σώματός μας μοιάζει με αυτή που συμβαίνει όταν γυμναζόμαστε- μπορεί για λίγο να πονάς και να θέλεις να πέσεις στο κρεβάτι αλλά eventually θα αποκτήσεις δυνατό σώμα. ”Όσο περισσότερο γυμναζόμαστε τόσο αυξάνεται και η ανοχή στον πόνο και η σωστή αντίδραση του σώματός μας σε αυτόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τατουάζ” λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις τατουάζ για να αποκτήσεις δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα!