ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τεστ ΠΑΠ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κάθε γυναίκα από τη στιγμή που ξεκινά η σεξουαλική της ζωή θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο γυναικολογική εξέταση. Αν χρειαστεί, ο γιατρός μπορεί να τη συμβουλέψει να πραγματοποιεί τον έλεγχο αυτό συχνότερα. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος τόσο για τη διατήρηση της υγείας της γυναίκας όσο και για τη γονιμότητά της. Υπάρχουν παθήσεις που αν διαγνωστούν εγκαίρως είναι 100% ιάσιμες και έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον υπογονιμότητα.

Ας δούμε, ποια είναι η πιο βασική γυναικολογική εξέταση και τι δείχνει, σύμφωνα με τους γιατρούς του doctoranytime.

Το Τεστ ΠΑΠ γίνεται με τη λήψη κολπικού και τραχηλικού υγρού από τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Αφού ο γιατρός συλλέξει το υγρό, στη συνέχεια, αποστέλλεται σε εξειδικευμένο κυτταρολόγο, ο οποίος θα ελέγξει την ύπαρξη παθολογίας στον κόλπο και στον τράχηλο. Είναι μία ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και μπορεί να διαγνώσει τραχηλίτιδες, διάφορες λοιμώξεις, HPV λοίμωξη ή προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες.

Καλό θα ήταν η εξέταση αυτή να γίνεται λίγες μέρες μετά το τέλος της περιόδου. Συνιστάται να απέχεις από τις σεξουαλικές επαφές και τις κολπικές αλοιφές για 2 μέρες πριν την εξέταση. Επίσης, για 1 μέρα πριν απόφυγε την κολπική πλύση. Συζήτησε με το γιατρό σου για την ειδική προετοιμασία για την εξέταση.

Τι περιλαμβάνει ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος

Ο γυναικολογικός έλεγχος δεν σταματά στο τεστ ΠΑΠ. Θα χρειαστεί να γίνει και απλή γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων και έλεγχος του κόλπου και του τραχήλου με τη χρήση κολποδιαστολέα. Επίσης, ο γυναικολόγος θα εξετάσει με ψηλάφηση το εσωτερικό των γεννητικών οργάνων.

Πολύ σημαντική για την εξέταση είναι η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού της γυναίκας.

Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει και υπέρηχος των έσω γεννητικών οργάνων για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση που έκανε και να ανιχνεύσει τυχόν παθολογικά ευρήματα.

Φυσικά, από τον πλήρη γυναικολογικό δεν πρέπει να λείπει και η εξέταση μαστού, η οποία αναλόγως με την ηλικία μπορεί να περιλαμβάνει είτε απλή ψηλάφηση μαστών είτε μαστογραφία ή υπέρηχο μαστών.

Μάθε περισσότερα για τον πλήρη γυναικολογικό έλεγχο στο doctoranytime.

Επ πού πας; εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;