ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας και 4 βήματα για να το κόψεις

Η 31η Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (από το 1988) ως Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Το θέμα της Ημέρας, για το 2019, είναι «Καπνός και Υγεία των Πνευμόνων». Τα στατιστικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εφόσον μόνο το 2018, πέθαναν 430.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους 7.000 άτομα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 600.000 άνθρωποι (ετησίως) χάνουν τη ζωή τους επειδή είναι παθητικοί καπνιστές.

Όταν μιλάμε για παθητικό κάπνισμα, αναφερόμαστε στο τοξικό μείγμα που «μένει» στα μαλλιά, τα ρούχα αλλά και στα χώρο που ζούμε. Και δε φεύγει, όσο κι αν τον αερίσουμε. Οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν συχνά ότι τα παιδιά είναι εκείνα που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, εφόσον οι καπνιστές γονείς τους τα εκθέτουν (έστω και άθελά τους) στο παθητικό κάπνισμα από τη στιγμή που γεννιούνται.

Δες κι αυτό: Το σύνδρομο burnout είναι και επίσημα ασθένεια. Ποια είναι τα βασικά του συμπτώματα

Στην κορυφή της λίστας με τις πιο σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι καρκίνος των πνευμόνων με 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως. η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή νόσος των καπνιστών, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το άσθμα και ο διαβήτης. Μέσα στα σοβαρά προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα είναι και τα προβλήματα αναπαραγωγής στις γυναίκες, προκαλώντας μειωμένη γονιμότητα ή έκτοπη κύηση. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ποιότητα του σπέρματος ενός άντρα καπνιστή, που γίνεται λιγότερο δυνατό εξαιτίας του τσιγάρου.

Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και το δικό του τρόπο να φτάνει σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Αν θέλεις να το κόψεις διακαώς αλλά δεν τα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και μην το βάζεις κάτω.

Φτιάξε λίστα με τους λόγους

Αν δε σε έπεισαν τα προαναφερθέντα στοιχεία, σκέψου ότι έτσι θα εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και θα κάνεις  χαρούμενους τους δικούς σου ανθρώπους που θα σε δουν να απαλλάσσεσαι από αυτήν τη συνήθεια. Άσε που θα μυρίζει καλύτερα το σπίτι και τα ρούχα σου.

Όρισε ημερομηνία

Αντί να τρέξεις να πετάξεις το πακέτο παρορμητικά (για αν ξανακαπνίσεις την επόμενη μέρα), όρισε μία ημερομηνία που να απέχει από 2 έως 4 εβδομάδες από σήμερα ώστε να έχεις το χρόνο να προετοιμαστείς ψυχολογικά. Βοηθά το να βάλεις μία ημερομηνία που σημαίνει κάτι για εσένα, όπως τα γενέθλια ή μία επέτειος.

Μίλησε με το γιατρό σου

Είναι καλό να μπεις προετοιμασμένη σε αυτήν τη διαδικασία και να συζητήσεις για τις επιλογές σου, τη στιγμή που θα σε πιάσει στέρηση. Ο γιατρός θα σε καθοδηγήσει ανάλογα με το ιστορικό υγείας και με βάση τις δικές σου ανάγκες.

Αλλαγή της καθημερινότητας

Κακά τα ψέματα, ένας καπνιστής έχει συνδέσει τον καφέ, το ποτό ή άλλες δραστηριότητες της ημέρας με το τσιγάρο. Φρόντισε λοιπόν να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο ή άλλαξε χώρο που κάνεις τη συνήθεια και σηματοδοτεί τη γενικότερη αλλαγή σου.