ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τι να κάνεις αν νιώθεις ότι πνίγεσαι από το φαγητό και είσαι μόνη σου

Δεν θέλει πολύ για να συμβεί. Μια κάπως βιαστική κατάποση, ένα κομματάκι που κατέβηκε άτσαλα προς τον οισοφάγο σου και μπορεί να νιώσεις να σου κόβεται η ανάσα. Εν ολίγοις, όπως θα λέγαμε και μη επιστημονικά, να σου «κάτσει κάτι στο λαιμό» από το φαγητό.

Και εντάξει αν βρίσκεσαι μαζί με παρέα. Κάποιος θα σπεύσει να βοηθήσει. Τι γίνεται όμως όταν είσαι μόνη και δεν υπάρχει κάποιος κοντά να σε χτυπήσει στην πλάτη και να σε απαλλάξει από τον κίνδυνο;

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να ξέρεις να παρέχεις στον εαυτό σου τις πρώτες βοήθειες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πιο σίγουρη και σωστή μέθοδος είναι η Heimlich. Ονομάστηκε έτσι από τον Dr. Henry Heimlich που την επινόησε και περιέγραψε το 1974 και αποτελείται από τέσσερις κινήσεις οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν τον αεραγωγό από κάποια «κολλημένη» τροφή.

Να πώς θα εφαρμόσεις τη μέθοδο Heimlich στον εαυτό σου:

1. Σχημάτισε με το χέρι σου μια γροθιά. Τοποθέτησε τον αντίχειρα αυτού του χεριού στο σημείο κάτω από τον θώρακα και πάνω από τον αφαλό σου.

2. Με το άλλο χέρι (το ελεύθερο) πιάσε τη γροθιά σου και, ασκώντας δύναμη, πίεσέ την με μια γρήγορη κίνηση προς τα πάνω.

3. Αν δυσκολεύεσαι να ασκήσεις εσύ η ίδια πίεση στον εαυτό σου καλό είναι να σκύψεις πάνω από ένα τραπέζι ή καρέκλα και να πιέσεις με απότομες κινήσεις την άνω κοιλιακή χώρα προς την άκρη του τραπεζιού/καρέκλας/κιγκλιδώματος. Το ξέρουμε ότι ακούγεται κάπως βάναυσο, αλλά μπορεί να σου σώσει τη ζωή.