ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Περπατήστε ξανά πάνω στα ψηλοτάκουνά σας!

Χωρίς αμφιβολία, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αναδεικνύουν τη σιλουέτα και αποτελούν τα αγαπημένα παπούτσια όλων των γυναικών. Πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες που δεν τα αποχωρίζονται σχεδόν ποτέ με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την πιο συχνή και επώδυνη πάθηση που ταλαιπωρεί τα γυναικεία πόδια, το κότσι. Μάλιστα, όσο πιο ψηλό το τακούνι, το πρόβλημα επιδεινώνεται! Πρέπει, λοιπόν, να αποχαιρετήσετε τα αγαπημένα σας 12ποντα;

Από την Ορθοπεδικό Χειρουργό, Σταματούκου Άννα

Φυσικά όχι, καθώς οι σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, για να απαλλαχθείτε από το επώδυνο και αντιαισθητικό κότσι είναι πλέον σύντομες και ανώδυνες. Αρκεί μόνο να εμπιστευθείτε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Τα γονίδια και τα 12ποντα ενοχοποιούνται για το κότσι

Πρόκειται για την ασθένεια που παραμορφώνει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αφού αυτό κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη παραμόρφωση που ταλαιπωρεί το γυναικείο πληθυσμό.

Βασική αιτία είναι η κληρονομική προδιάθεση αλλά και τα στενά, ψηλοτάκουνα παπούτσια και γι’ αυτό το λόγο η αναλογία για την εμφάνιση της παραμόρφωσης είναι 9 γυναίκες προς 1 άνδρα.

Πως αντιμετωπίζεται;

Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί οριστικά το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν κάθε βράδυ με στόχο να μην επιδεινωθεί και όχι να θεραπευτεί το κότσι. Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή.

Ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για μένα;

Μέχρι σήμερα το κότσι αντιμετωπιζόταν με επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (διαδερμική τεχνική) όπου με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνουμε μόνιμο αποτέλεσμα. Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος θεραπείας για το κότσι χρησιμοποιείται σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής που πάσχει από κότσι είναι ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού (αρθρίτιδα κ.α).

Χρησιμοποιείται LASER;

Η έννοια του LASER χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους εντυπωσιασμού και προσέλκυσης ασθενών και δεν έχει εφαρμογή σε αυτού του τύπου την παραμόρφωση.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χειρουργείο

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά ενώ οι νέες τεχνικές που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς είναι ανώδυνες και αναίμακτες. Ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και παραμένει για λίγες ώρες.

Δεν τοποθετείται γύψος ή νάρθηκας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανοικτό παπούτσι. Ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού ενώ ανάλογα με το είδος της εργασίας του, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα από το χειρουργείο. Το κότσι δεν ξαναδημιουργείται εάν επιλεχθεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με την κ. Σταματούκου Άννα, Ορθοπεδικός Χειρουργός,  6944475635