ΥΓΕΙΑ

Ρώτα τον γιατρό: Είναι καλή επιλογή η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Σκέφτεσαι να αγοράσεις μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αλλά δε ξέρεις αν είναι καλή επιλογή; O οδοντίατρος Σωτήριος Βλασταράκος έχει τις απαντήσεις που ψάχνεις, στο άρθρο που ακολουθεί.

Το debate μεταξύ ηλεκτρικής και κλασικής χειροκίνητης οδοντόβουρτσας αποτέλεσε και αποτελεί μια πάγια (και σωστή) απορία των ασθενών. Είναι όμως τελικά η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καλύτερη σαν επιλογή από την κλασσική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα για την υγιεινή του στόματος;

Προτού, όμως, απαντήσουμε το ερώτημα ποια από τις δύο είναι καλύτερη, ας βάλουμε μια πολύ σημαντική παράμετρο στην εξίσωση “ηλεκτρική ή κλασική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα”:

Οποιαδήποτε από τις δύο και αν επιλέξουμε για το βούρτσισμα των δοντιών μας, ένα σωστό βούρτσισμα θα πρέπει χρονικά να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά.

Σύμφωνα με την έρευνα των Gallagher και συν (2009) ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών βουρτσίζει για πολύ λίγη ώρα (από 30 δευτερόλεπτα έως λίγο πάνω από 1 λεπτό). Πρέπει το βούρτσισμα να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά τη φορά για την αποτελεσματική απομάκρυνση πέτρας, πλάκας και υπολειμμάτων τροφής.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Tip: Χρονομετρήστε το χρόνο που αφιερώνετε στο βούρτσισμα. Θα εκπλαγείτε με το πόσο μέσα πέφτει η παραπάνω έρευνα. Προσπαθήστε να αυξήσετε αυτό το χρόνο στα δύο λεπτά!

Πάμε λοιπόν στη διαμάχη και στη συγκριτική αξιολόγηση της ηλεκτρικής με τη χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα.

Πολλές έρευνες συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης του 2014, έχουν δείξει ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη στην απομάκρυνση πέτρας και πλάκας από τα δόντια. Επίσης, ότι βελτιώνουν την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Σε τι βαθμό όμως φαίνεται αυτό, κλινικά από τον οδοντίατρο σας παραμένει ασαφές.

Δεν είναι δηλαδή σίγουρο, αν αυτή η βελτίωση που καταγράφεται στη στοματική υγιεινή, θα είναι και ορατή στο στόμα σας ή θα τη παρατηρήσει ο οδοντίατρος στο επόμενο check up των δοντιών σας.

Ποιά είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε οδοντόβουρτσας;

Ας δούμε τους λόγους που η μία μπορεί να πλεονεκτεί έναντι της άλλης.

1. Είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία να βουρτσίζεις με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μια και δε χρησιμοποιείς κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ή τεχνική βουρτσίσματος. Απλά αφήνεις την οδοντόβουρτσα να κάνει τα δικά της. Η μηχανική θέλει λίγο μεγαλύτερη επιδεξιότητα. 

2. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα βουρτσίζει ένα-ένα ή δύο-δύο τα δόντια, μια και έχει μικρή κεφαλή. Έτσι αφαιρεί καλύτερα την πέτρα, την πλάκα και τα υπολείμματα τροφής. Στη μηχανική αν κάποιος δεν ακολουθεί μια σωστή τεχνική βουρτσίσματος κάνει μεγάλες κινήσεις κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος- πράγμα λανθασμένο- και δε βουρτσίζει ανά δόντι ή ανά δύο δόντια αλλά ανά μεγάλες ομάδες δοντιών(όλα τα πρόσθια δόντια, όλα τα οπίσθια δόντια κοκ).

3. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα εφαρμόζει τη σωστή πίεση στα δόντια. Σε περίπτωση που κάποιος βουρτσίζει δυνατά, η ηλεκτρική σταματάει. Με τη μηχανική οδοντόβουρτσα μπορούμε να τραυματίσουμε τα δόντια και τα ούλα, ειδικά αν συνηθίζουμε να εφαρμόζουμε μεγάλη δύναμη κατά το βούρτσισμα.

Tip : Θα καταλάβετε αν εφαρμόζετε μεγάλη δύναμη κατά το βούρτσισμα αν οι οδοντόβουρτσες σας χαλάνε πολύ γρήγορα πχ στον ένα μήνα και ανοίγουν οι τρίχες τους στη μέση.

 

4.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα είναι πιο high-tech και έχουν βγει διάφορα gadget-οδοντόβουρτσες πχ στο εξωτερικό συνδέεται μέσω bluetooth  με το κινητό σας και χρονομετρά το πόσο βουρτσίζετε μέσω app. Είδατε η εξέλιξη;

5.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα είναι πιο ακριβή. Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι πολύ πιο οικονομικές σε σχέση με τις ηλεκτρικές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια διευκρίνηση σχετικά με το κόστος. Δε σημαίνει ότι η πιο ακριβή είναι η πιο καλή (αυτό ισχύει για όλες τις οδοντόβουρτσες ηλεκτρικές και μη).

6.Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την χειροκίνητη κλασική οδοντόβουρτσα θέλει πιθανώς πρίζα ή σίγουρα φόρτιση. Άρα κινδυνεύετε να μην μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αν τελειώσει η μπαταρία και δεν μπορείτε να τη φορτίσετε.

Τα στοιχεία λοιπόν είναι πολύ ωραία αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κριτική σκέψη.

Ναι, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες βελτιώνουν τη στοματική υγιεινή. Αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να κάνουν θαύματα ούτε είναι μονόδρομος η χρήση τους σε σχέση με τις κλασικές χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Οποιαδήποτε, όμως, και αν διαλέξετε δεν αλλάζει ο τρόπος, η συχνότητα και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώνετε στο βούρτσισμα.

Το πιο σημαντικό είναι να βουρτσίζετε δυο φορές την ημέρα από δύο λεπτά τη φορά. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βουρτσίζετε και να χαμογελάτε!