ΥΓΕΙΑ

Ρώτα τον γιατρό: Πως μπορώ να απαλλαχθώ από τους μύκητες;

O χειρούργος μαιευτήρας γυναικολόγος, Τζεννάρο Καστάλντο, απαντάει στην απορία αναγνώστριας σχετικά με τους μύκητες. Στείλε και εσύ τις δικές σου απορίες, μέσα από τη σχετική φόρμα.

Ενώ ποτέ δεν είχα μύκητες, με έπιασε πριν από 9 μήνες για πρώτη φορά και δεν λένε να φύγουν. Έχω κάνει καλλιέργεια και έχει δείξει ότι είναι κάντιντα. Αρχικά πήρα φάρμακα (αλοιφή υπόθετα και στη συνέχεια και από το στόμα) αλλά μου ξαναεμφανίστηκε. Αποφάσισα να μην ξαναπάρω χημικά φάρμακα καθώς κάνω και ομοιοπαθητική . Προσπαθώ με εναλλακτικές μεθόδους όπως υπόθετα Καλέντουλας, πλύσεις και προβιοτικά υπόθετα και μπορώ να πω ότι εδώ και αρκετούς μήνες είναι σε ήπια μορφή παρόλαυτα δεν μπορώ να τους ξεφορτωθώ. Έχω κάνει καμπύλη Ζαχάρου και δεν έχω πρόβλημα και στις επαφές χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό. Παρακαλώ για την συμβουλή σας.

Αγαπητή αναγνώστρια, η κολπική μυκητίαση είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλές γυναίκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από άλλες στην ανάπτυξη μυκητιάσεων ενώ άλλοτε η αυξημένη συχνότητα λοίμωξης οφείλεται σε λανθασμένες συνήθειες υγιεινής.

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στον κόλπο και κρατούνται σε καταστολή από τη φυσική κολπική χλωρίδα (Γαλακτοβάκιλλοι). Παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία του κόλπου προκαλούν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μυκήτων και κατά συνέπεια κολπίτιδα.

Δυστυχώς η μυκητιασική κολπίτιδα απαιτεί μία αποτελεσματική θεραπεία με ειδικές ουσίες κατά του μύκητα, διαφορετικά τείνει να γίνεται χρόνια και να μας ταλαιπωρεί για πάρα πολύ καιρό. Τα σκευάσματα Καλέντουλας, οι πλύσεις και τα προβιοτικά, αν και πολύ αποτελεσματικά στην ενίσχυση της θεραπείας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων δεν θεραπεύουν την αιτία. Στις υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις, ύστερα από τη θεραπεία εφόδου, η θεραπεία συντήρησης θα πρέπει να διαρκεί έως και 6 μήνες. Παράλληλα θα πρέπει να ακολουθούνται ορισμένες συνήθειες που θα σας προτείνει ο γυναικολόγος σας όπως η μειωμένη κατανάλωση γλυκόζης και φρουκτόζης, το πλύσιμο μετά τις επαφές, η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό, η χρήση άνετων ρούχων και βαμβακερών εσωρούχων και η χρήση κάποιας προστασίας όταν λαμβάνονται αντιβιοτικά.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.