ΛΙΣΤΑ

8 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Pexels

Η περίοδος, αυτή η φυσική λειτουργία που είναι ταυτόχρονα απαραίτητη και φοβερά κουραστική και επίπονη για το σώμα μας, μας εμποδίζει *κάθε μήνα* να κάνουμε αρκετά πράγματα- από το να πάμε στο γραφείο μέχρι να πεταχτούμε στο σούπερ μάρκετ γιατί δεν αντέχουμε τον πόνο ή γιατί αιμορραγούμε πολύ. Για να περάσεις λοιπόν όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτές τις μέρες καλό είναι να αποφύγεις κάποια πράγματα, που συνήθως κάνεις και επιβαρύνουν την κατάστασή σου.

1. Να τρως αλμυρά φαγητά

Μπορεί να θέλεις να εξαφανίσεις μια πίτσα με έξτρα μανιτάρια και ντομάτα αλλά το αλάτι που περιέχει θα σε φουσκώσει (περισσότερο από όσο είσαι ήδη- και κανείς δεν το θέλει αυτό) και θα χειροτερέψει τις κράμπες που σε ταλαιπωρούν. Για αυτό κάνε την καρδιά σου πέτρα και άσε το κομμάτι κάτω.

2. Αποτρίχωση

Έστω ότι είχες κλείσει ραντεβού για αποτρίχωση και δεν θέλεις να το χάσεις- οκ, δεκτό ωστόσο να ξέρεις ότι θα νιώσεις τον διπλάσιο πόνο καθώς όταν έχεις περίοδο το δέρμα σου είναι ακόμα πιο ευαίσθητο. Δηλαδή αν ο πόνος τις υπόλοιπες μέρες είναι γύρω στο 7, τώρα θα είναι σίγουρα ένα πατημένο 9.5.

3. Να κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό

Γενικότερα δεν πρέπει να κάνεις σεξ ΠΟΤΕ χωρίς προφυλακτικό και οι μέρες της περιόδου δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Το αίμα μεταφέρει πολύ πιο εύκολα ιούς και μικρόβια και ο κίνδυνος για HIV είναι πολύ μεγάλος ενώ το γεγονός ότι ο τράχηλος σου έχει διαστολή, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη διέλευση τους. Όσον αφορά στο μύθο ότι όταν έχεις περίοδο δεν μένεις έγκυος, οι γυναικολόγοι σημειώνουν ότι αρκετές γυναίκες που έχουν ασταθή κύκλο είναι δυνατόν να αιμορραγούν και να έχουν ωορρηξία ταυτόχρονα, οπότε καλό είναι να μην το ρισκάρεις.

4. Να μην πηγαίνεις γυμναστήριο

Προφανώς το να γίνεις ένα με τον καναπέ και να κουλουριαστείς αγκαλιά με τα μαξιλάρια σου είναι πολύ καλύτερο από το να πας γυμναστήριο, ωστόσο καλό είναι να μην το κάνεις. Γιατί; Γιατί η γυμναστική θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, θα μειώσει τις κράμπες, τους πονοκεφάλους ενώ θα σου δώσει ενέργεια για να κάνεις τις υπόλοιπες δουλειές σου.

5. Να φας πολλά γαλακτοκομικά

Μια γαβάθα μακαρόνια με μπόλικο τριμμένο τυρί, μια σοκολάτα γάλακτος λιωμένη σε μια τεράστια κούπα γάλα και μερικά μπισκότα σοκολάτας είναι ίσως το ιδανικό μενού για τις πρώτες μέρες της περιόδου ωστόσο καλό είναι να το αποφύγεις. Τα γαλακτοκομικά γενικότερα δεν είναι φίλοι μας όταν έχουμε περίοδο, γιατί κάνουν ακόμα πιο έντονο το εντερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εκείνες τις μέρες (αέρια, επισκέψεις στην τουαλέτα κάθε 10 λεπτά). Για αυτό, άσε κάτω τη σοκολάτα και φάε κάτι που δεν θα ερεθίσει το εντερό σου.

6. Να ξενυχτήσεις

Γενικά καλό είναι να κοιμάσαι σωστά και να μην εξαντλείς τον εαυτό σου, ειδικά όμως όταν έχεις περίοδο πρέπει να αποφεύγεις τα ξενύχτια γιατί έτσι αυξάνεις την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που βοηθάει τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο στρες και το άγχος.

7. Να πιεις πολύ καφέ

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια ζεστή κούπα καφέ το πρωί, ωστόσο όταν έχεις περίοδο καλό είναι να αποφύγεις τον αγαπημένο σου latte. Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που χειροτερεύει τα συμπτώματα της περιόδου (κράμπες, πρήξιμο).

8. Να καπνίζεις

Το κάπνισμα επιβαρύνει γενικότερα την υγεία σου και καλό είναι να το κόψεις- επιπρόσθετα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Tobacco Control υποστηρίζει ότι οι καπνίστριες έχουν εντονότερα συμπτώματα της ημέρες της περιόδου σε σχέση με εκείνες που δεν καπνίζουν καθόλου.