ΠΕΡΙΟΔΟΣ

6 πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ότι μειώνουν σημαντικά τις κράμπες περιόδου

Αχ, περίοδος. Μια κατάσταση που βασανίζει κάθε γυναίκα σε αυτό τον κόσμο- άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, δεν έχει σημασία. Σε περίπτωση βέβαια που δεν πονάς ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, φαντάζομαι δεν σε νοιάζει πολύ αυτό το θέμα, αλλά αν υποφέρεις από δυσμηνόρροια, κάνε ένα τσάι και έλα να τα πούμε λίγο.

Η ψυχολογία, η διατροφή και το στρες επηρεάζουν σημαντικά τις κράμπες και το πόσο θα διπλωθείς στα δύο ενώ βρίσκεσαι στη δουλειά, στο μετρό ή στο δρόμο· ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορούν να σε ανακουφίσουν- εκτός φυσικά από τα φανταστικά παυσίπονα, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το κομοδίνο σου. Ποια είναι αυτά; Έχουμε και λέμε.

Η αποχή από τον καφέ

Το ξέρω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγεις τον καφέ, ειδικά αν συνηθίζεις να πίνεις πάνω από δύο κούπες την ημέρα. Η καφεΐνη όμως ενισχύει την κατακράτηση υγρών και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους της περιόδου. Αν μάλιστα πίνεις latte, χειροτερεύεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση γιατί το γάλα περιέχει αραχιδονικό οξύ, ουσία που μετατρέπεται σε προσταγλανδίνες, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.

Φλατ παπούτσια αντί για ψηλοτάκουνα

Τα ψηλοτάκουνα έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για να βασανίζουν τα πόδια μας (τίποτα δεν μου αλλάζει τη γνώμη, ούτε ένα εντυπωσιακό Louboutin) και σύμφωνα με την Dr. Fromberg επηρεάζουν αρνητικά και την περίοδο, καθώς προκαλούν σημαντική αστάθεια και πίεση στην πύελο, στους γοφούς και γενικότερα αυξάνουν την ένταση στο σώμα μας.

Το σεξ

Όταν σου έρχεται περίοδος το πιο πιθανό είναι να θέλεις να γίνεις ένα με τον καναπέ και να κοιμηθείς 28 ώρες σερί σε εμβρυακή στάση, αγκαλιά με ένα μαξιλάρι ΑΛΛΑ το σεξ μπορεί όντως να σε βοηθήσει. Ένας απολαυστικός οργασμός (όχι η ντεμέκ, η προσποίηση δεν μετράει!) απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα σου, ορμόνες που σε κάνουν χαρούμενη και μειώνουν τους πόνους ενώ παράλληλα αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά σου όργανα που σε ανακουφίζει από τις κράμπες.

Το τσάι βατόμουρο

Τα ζεστά ροφήματα (όχι, η ζεστή σοκολάτα δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα) ανακουφίζουν γενικότερα από τους πόνους. Το χαμομήλι, η βαλεριάνα και το τσάι βατόμουρο μπορούν να σε χαλαρώσουν και να μειώσουν αισθητά τις κράμπες ενώ παράλληλα θα ενυδατώσουν το σώμα σου και θα σε στείλουν τουαλέτα για να καθαρίσεις πολύ πιο γρήγορα από το αίμα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να πίνεις και πολύ νερό.

Η θερμοφόρα

Η κλασσική, κόκκινη γιαγιαδίστικη θερμοφόρα θα γίνει η κολλητή σου φίλη γιατί μπορεί να κάνει θαύματα στην πονεμένη σου κοιλιά. Η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ροή του αίματος άρα να μειώνονται οι κράμπες.

Η σοκολάτα

Άφησα το καλύτερο για το τέλος, ώστε να σου μείνει αξέχαστο αυτό το tip. Όταν έχεις περίοδο πρέπει να τρως σοκολάτα ΑΛΛΑ πρέπει να έχει τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε κακάο- οπότε πες bye-bye στη βάφλα που ονειρεύεσαι και διάλεξε μια υγιεινή μπάρα δημητριακών.