ΥΓΕΙΑ

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ουρείς πριν από το σεξ

Shutterstock

Υπάρχει ένας άγραφος καθολικός νόμος που λέει ότι η ούρηση μετά το σεξ είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας ουρολοίμωξης. Υπάρχουν όμως φορές (και σίγουρα θα έχεις πιάσει και τον εαυτό σου να το κάνει) που -θέλεις για διάφορους λόγους καθαριότητας; Θέλεις από ανασφάλεια;- φροντίζουμε να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα και πριν βρεθούμε κάτω από τα σεντόνια μαζί με τον εκάστοτε παρτενέρ.  

Ενας αμερικανός ουρολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη αλλάζει τα δεδομένα και υποστηρίζει πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις. Αντιθέτως με όσα πιστεύαμε, οι γυναίκες δεν πρέπει επουδενί να ουρούν πριν από το σεξ.

«Με αυτό τον τρόπο όχι απλώς δεν προστατεύεστε, αλλά αυξάνετε τις πιθανότητες να εκτεθείτε στην ουρολοίμωξη», ισχυρίζεται ο Dr.David Kaufman. «Αυτό το λάθος», όπως χαρακτηρίζει τη συνήθεια της ούρησης πριν από το σεξ, λάθος είναι η Νο1 αιτία της ουρολογικής λοίμωξης που είναι γνωστή και ως “honeymoon cystitis”» εννοώντας την κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος, ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται μετά από πολύ συχνό σεξ. Πώς το δικαιολογεί λοιπόν;

Shutterstock

 

Με τη γυναικεία ουρήθρα να βρίσκεται πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από τη μια περιοχή στην άλλη. Με άλλα λόγια, η ανατομία του αιδοίου κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωτη και επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις σε σχέση με έναν άντρα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kaufman, κρατώντας τα ούρα, η κύστη γεμίζει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα υγρό «στρώμα» που προστατεύει την ουρήθρα από οποιαδήποτε βακτήρια είναι πιθανό να την προσβάλλουν. Χωρίς ούρα στην κύστη σου, τα βακτήρια έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ουρήθρα και άρα οι πιθανότητες να παρουσιάσεις λοίμωξη αμέσως-αμέσως αυξάνονται.

Ίσως λοιπόν αυτή να είναι η μοναδική περίπτωση που ακόμα και να κατουριέσαι, πρέπει να κρατηθείς.