ΥΓΕΙΑ

Εσύ πλένεις σωστά τα δόντια σου;

Από πολύ μικρή ηλικία μάθαμε από τους γονείς μας πώς να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας. Μάθαμε; Μπα! Αν είχαμε μάθει δε θα τρέχαμε διαρκώς στον οδοντίατρο για σφραγίσματα και απονευρώσεις.

Πολλοί, λοιπόν,αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος και παρόλο που πλένουν τα δόντια τους σε καθημερινή βάση, δεν καταφέρνουν να έχουν μια καλή στοματική υγιεινή. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε από την ειδικό να μας πει τα 8 πιο συχνά λάθη που κάνουμε πλένοντας τα δόντια μας και πώς -επιτέλους- μπορούμε να τα διορθώσουμε. Ιδού τι μας είπε:

1.  Bουρτσίζεις τα δόντια σου σε χρόνο dt

Το πιο κοινό λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών μας. Μπορεί να κάνουμε αφρόλουτρο με τις ώρες, αλλά τα δοντάκια μας τα ξεπετάμε βουρτσίζοντας μερικά δευτερόλεπτα, ίσα να κάνουμε αφρό και να νιώσουμε τη γεύση φρεσκάδας που δίνει η οδοντόκρεμα. Μεγάλο λάθος! Το βούρτσισμα express αφήνει κατάλοιπα τροφών και μικροβιακής πλάκας για αυτό έχε στο μυαλό σου πως το κάθε βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Την επόμενη φορά που θα βουρτσίσεις τα δόντια σου χρησιμοποίησε το χρονόμετρο στο κινητό σου και πίστεψέ με θα καταλάβεις πόσο σύντομα τα βούρτσιζες μέχρι σήμερα! Για καθημερινή χρήση βρες ένα αγαπημένο τραγούδι στο κινητό σου και βούρτσιζε τα δόντια σου μέχρι να τελειώσει…  Ή  αλλιώς εκσυγχρονίσου και αγόρασε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να τα κάνει όλα για σένα. Η νέα  Oral-B Genius έχει χρονομετρητή και σε ενημερώνει πότε συμπλήρωσες τον απαραίτητο χρόνο βουρτσίσματος. Τόσο απλά!

2. Βουρτσίζεις όσα βλέπει η πεθερά

Πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν απλά για να πετύχουν ένα αστραφτερό χαμόγελο και έτσι επικεντρώνονται στα μπροστινά δόντια, αγνοώντας τελείως τα πίσω. Είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζεις όλα τα δόντια (μπροστά, πίσω, πλαινές και μασητικές επιφάνειες) για να αποφύγεις την παγίδευση τροφών και μικροβίων. Και εδώ μπορεί να σε βοηθήσει πλέον η τεχνολογία καθώς η νέα  Oral-B Genius έχει τεχνολογία εντοπισμού θέσης και σου… θυμίζει τις περιοχές που ξέχασες να βουρτσίσεις, οπότε αντίο άγχος!

3. Δεν κάνεις ποτέ οδοντικό νήμα

Αυτό είναι το πιο συχνό αμάρτημα! Κάθε δόντι έχει 5 επιφάνειες και με το απλό βούρτσισμα καθαρίζεις μόνο τις 3! Η χρήση νήματος, λοιπόν, είναι απαραίτητη για αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές ανάμεσα στα δόντια. Μην ξεχνάς να το χρησιμοποιείς τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

 

4. Βουρτσίζεις πολύ δυνατά

Έχεις αμελήσει το βούρτσισμα μέσα στη μέρα και ενστικτωδώς όταν πας να βουρτσίσεις τα δόντια σου το βράδυ βγάζεις μαζεμένη όλη σου τη μανία για… καθαριότητα και περιποίηση. Τα δόντια σου όμως δεν είναι τηγάνι με κολλημένα λίπη για να τα τρίβεις με αυτόν τον τρόπο. Bάζοντας υπερβολική δύναμη δυστυχώς τραυματίζεις τα ούλα σου. Πώς θα καταφέρεις να ελέγξεις την κατάσταση; Μα φυσικά με τη νέα Oral-B Genius, η οποία σε ειδοποιεί κάθε φορά που το παρακάνεις!

6. Χρησιμοποιείς την ίδια οδοντόβουρτσα για μήνες

Mε σωστή καθημερινή χρήση η διάρκεια ζωής μιας οδοντόβουρτσας είναι περίπου 3 μήνες. Μετά απ αυτό το χρονικό διάστημα οι τρίχες της οδοντόβουρτσας χάνουν την ελαστικότητα και την ευελιξία τους και πολλές φορές τραυματίζουν τα ούλα, αντί να καθαρίζουν. Επίσης συσσωρεύονται μικρόβια στην κεφαλή της οδοντόβουρτσας καθώς ο καιρός περνάει. Για αυτό να θυμάσαι να την αντικαθιστάς κάθε 3 μήνες. Κανόνας!

7. Δεν καθαρίζεις τη γλώσσα σου

Mετά το βούρτσισμα πάντα να καθαρίζεις την επιφάνεια της γλώσσας σου, μιας και εκεί συσσωρεύονται βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Είσαι για τέτοια;  Δεν είσαι!

8. Χρησιμοποιείς σκληρή οδοντόβουρτσα

Είναι απαραίτητο να διαλέγεις τη σωστή οδοντόβουρτσα για τις ανάγκες σου. Η σκληρή οδοντόβουρτσα, σε συνδυασμό με  το δυνατό βούρτσισμα μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σου, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Για αυτό λοιπόν προτίμησε μαλακή προς μέτρια οδοντόβουρτσα, πάντα μετά από σύσταση και επίδειξη σωστής τεχνικής βουρτσίσματος από τον οδοντίατρό σου.

 

*Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Φωτεινή Τσιγγενέ DDS MOrth Ειδικό Ορθοδοντικό στην κλινική Smileland.gr για τις χρήσιμες συμβουλές. www.facebook.com/smileland.gr