ΥΓΕΙΑ

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείς

Οι σακούλες από τα μάτια είναι αυτό το φούσκωμα με το οποία ξυπνάς κάποιες μέρες και δεν μπορείς να εξαφανίσεις με το κονσίλερ. Αυτό το πρήξιμο είναι περισσότερο σύνηθες σε μεγάλες ηλικίες γιατί οι ιστοί γύρω από τα μάτια και κάποιοι μύες που συγκρατούν τα βλέφαρα, αποδυναμώνονται σταδιακά. Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες και μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις, που συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής σου.

Η κατακράτηση υγρών, οι ορμονικές αλλαγές και η έλλειψη ύπνου είναι μερικά κλασικά αίτια που οδηγούν σε μαύρους κύκλους και σακούλες, ακόμα και αν διανύεις τη δεκαετία των 20. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που μπορείς να κάνεις με φυσικό τρόπο στο σπίτι για να απαλλαγείς ή να περιορίσεις το μέγεθος της κατάστασης. Αν και συνήθως το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό, καλό είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου ώστε να αποκλείσεις την πιθανότητα παθολογικών προβλημάτων. Αν όλα είναι εντάξει, υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το πρόβλημα (και που κάνουν καλό συνολικά στην υγεία σου).

Φακελάκια τσαγιού ή κομπρέσες

Παλιά, δοκιμασμένα και αποτελεσματικά κόλπα. Το πράσινο τσάι, συγκεκριμένα, έχει μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ενώ η καφεΐνη στο τσάι αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Βούτηξε ένα δύο φακελάκια στο νερό για 3-5 λεπτά, μετά βάλε τα στο ψυγείο για μισή ώρα, αφαίρεσε τα υγρά και άφησέ τα πάνω στις σακούλες για άλλα 20 λεπτά. Οι κρύες κομπρέσες ανακουφίζουν την περιοχή των αιμοφόρων αγγείων. Εναλλακτικά, βάλε κρύο αγγούρι, ένα υγρό πανάκι ή μία σακούλα παγωμένα λαχανικά.

Ενυδάτωση

Δεν υπάρχει ιατρικό θέμα που να μη συνοδεύεται από την ανάγκη για ενυδάτωση. Είναι τελικά η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Και είναι απολύτως λογικό. Με το 60% του συνολικού βάρους, η αφυδάτωση μόνο προβλήματα μπορεί να σου προκαλέσει. Και σε αυτά ανήκουν οι σακούλες κάτω από τα μάτια. Κατανάλωσε 2-2,5 λίτρα νερό την ημέρα και φυτικό τσάι χωρίς καφεΐνη.

Αντηλιακό έβαλες;

Η προστασία του δέρματος ενάντια στον ήλιο πρέπει να είναι το βασικότερο μέλημά σου, πριν βγεις από το σπίτι. Το αντηλιακό σε προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, τον καρκίνο του δέρματος και τις δυσχρωμίες. Συνεπώς, οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια επηρεάζονται από τις ηλιακές ακτινοβολίες. Εφάρμοσε αντηλιακό αλλά και ενυδατική κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Βάλε κι άλλα μαξιλάρια

Δεν θα σταθώ καν στο ότι πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες, διότι η αϋπνία, εκτός των άλλων, κάνει το δέρμα σου πιο χλωμό. Το tip που μπορεί να σε βοηθήσει είναι το να βάλεις δύο επιπλέον μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σου ώστε να είναι λίγο πιο υπερυψωμένο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν συγκεντρώνεται τόσο πολύ υγρό στα κάτω βλέφαρα, τα οποία δημιουργούν αυτό το φούσκωμα στην περιοχή.

Αλλαγή στη διατροφή

Από πού προκύπτει συνήθως η κατακράτηση υγρών; Από την κατανάλωση πολλών αλμυρών τροφών. Να θυμάσαι ότι, ιδανικά, η προτεινόμενη ποσότητα αλατιού είναι 1.500 mg την ημέρα. Λιγότερο δηλαδή από ένα κουταλάκι του γλυκού. Μείωσε λοιπόν τις τροφές με μπόλικο αλάτι και αύξησε εκείνες που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά και σε σίδηρο, όπως τα φασόλια, το κρέας, τα λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα.