ΥΓΕΙΑ

Το δέρμα που κατοικώ. Νέα μέθοδος υπόσχεται τέλεια επιδερμίδα και “αντίο ουλές”

Unsplash

«Το πιο φίνο ρούχο που έχει γίνει ποτέ, είναι η επιδερμίδα του κάθε ατόμου, όμως, φυσικά, η κοινωνία ζητά περισσότερα από αυτό» έγραφε ο διάσημο συγγραφέας Mark Twain - ο πατέρας του Τομ Σόγιερ - και πραγματικά περιέκλειε σε μια του φράση μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο δέρμα που αποτελεί και τη βιτρίνα μας στον έξω κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως τα προϊόντα ομορφιάς, οι αισθητικές επεμβάσεις και μια ολόκληρη βιομηχανία στηρίζεται στην ανάγκη μας να δείχνουμε λαμπερές και όμορφες.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά να μετατρέπονται ανοιχτά τραύματα σε νέο υγιές δέρμα. Η νέα τεχνική -που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και ακόμη δεν είναι ώριμη για κλινική αξιοποίηση σε ανθρώπους- καθιστά εφικτό τον απευθείας αναπρογραμματισμό των κυττάρων του τραύματος σε νέα δερματικά κύτταρα.

Πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό, που αν επαληθευτεί και διαδοθεί στην ιατρική κοινότητα μπορεί να καταστήσει περιττή την μεταμόσχευση υγιούς δέρματος μέσω πλαστικής χειρουργικής σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλα τραύματα από σοβαρά εγκαύματα ή από χρόνιες παθήσεις. Οι ειδικοί τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα, σε περίπτωση ανάγκης αποκατάστασης ενός μεγάλου τραύματος, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο επαρκές υγιές δερματικό μόσχευμα, πρέπει να καλλιεργηθεί εξ αρχής νέος δερματικός ιστός στο εργαστήριο, ώστε μετά να μεταμοσχευθεί, μια διαδικασία που είναι αργή και δαπανηρή.

Νέο δέρμα σε 18 μέρες

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Juan Carlos Izpisua Belmonte, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, δοκίμασαν με επιτυχία τη μέθοδό τους σε πειραματόζωα (ποντίκια), στα οποία το υγιές δέρμα αναπτύχθηκε στην περιοχή του τραύματος μετά από 18 μέρες. Μετά από λίγους μήνες, το νέο δέρμα δεν διέφερε σε τίποτε από το υγιές δέρμα της γύρω περιοχής.

Ο Belmonte δήλωσε αισιόδοξος ότι με τη νέα τεχνική θα είναι δυνατή η αποκατάσταση τραυμάτων οποιουδήποτε μεγέθους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και εδώ είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, που αφορά τις περισσότερες γυναίκες – και άνδρες – πέραν φυσικά της βασικής ανάγκης ασθενών με βαριά και μεγάλα τραύματα.

Το νέο όπλο κατά των ρυτίδων;

Ο καθηγητής ανέφερε πως η μέθοδος αυτή δεν απευθύνεται απλώς και μόνο στην αποκατάσταση από τραύμα, αλλά και εκείνη που προκαλείται στην επιδερμίδα μας με το χρόνο. Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα η μέθοδος να αξιοποιηθεί  σε ένα απλώς γερασμένο δέρμα με τρόπο που θα προσφέρει στο άτομο νέο, σφριγηλό δέρμα.

Μην βιαστείς να αναζητήσεις το τηλέφωνο της κλινικής που προχώρησε στην πρωτοποριακή τεχνική. Προτού η μέθοδος δοκιμασθεί κλινικά σε ανθρώπους, θα προηγηθούν περισσότερες μελέτες για λόγους ασφαλείας. Η νέα μέθοδος θα δοκιμασθεί επίσης σε άλλους ιστούς και όργανα πέρα από το δέρμα.