ΥΓΕΙΑ

Τα 5 tips για να μην πάθεις θερμοπληξία όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου που περίμενες. Μαύρισμα, αλμυρό νερό στα μαλλάκια σου, δροσερά φρούτα, παγωτά, κοκτέιλ αλλά και ο καύσωνας που παραμονεύει και «χτυπάει» με μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια. Η θερμοπληξία είναι περισσότερο επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι κινδυνεύουν λιγότερο.

 

Αν μάλιστα ανήκεις στα κορίτσια που δεν παρατούν τη γυμναστική τους καλοκαιρινούς μήνες (και μπράβο σου γι αυτό), θα πρέπει να δώσεις ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα πρόληψης κόντρα στον καύσωνα, ώστε να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από θερμοπληξία.

Πώς η ζέστη επηρεάζει το σώμα σου

Ο οργανισμός σου έχει ένα δικό του σύστημα διατήρησης της θερμοκρασίας. Όταν «δουλεύει» έντονα για να το πετύχει, ιδρώνει. Σκέψου λοιπόν ότι όταν ασκείσαι, το σώμα λειτουργεί υπερωρίες, αυξάνονται οι παλμοί και χάνεις πολλά υγρά. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν απλά πράγματα που πρέπει να κάνεις σε καθημερινή βάση για να προστατεύσεις την υγεία σου γενικά, αλλά και για να αποφύγεις τη θερμοπληξία, ειδικώς.

Ενυδάτωση

Αν το να πίνεις πολλά υγρά είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναλογίσου πόσο απαραίτητο γίνεται το καλοκαίρι. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι με δροσερό νερό ή σε θερμοκρασία δωματίου και πιες ακόμα περισσότερο, εάν γυμνάζεσαι. Απόφυγε την πολλή καφεΐνη, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά γιατί αυτά προκαλούν περισσότερη απώλεια σωματικών υγρών.

Δες κι αυτό: Τα 7 κρύα σνακ που θα φας όταν κάνει πολλή ζέστη και έχουν λίγες θερμίδες

Ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή διατροφή στην περίπτωση την θερμοπληξίας, έχει διπλή σημασία. Πρώτον, σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της ημέρας, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, και δεύτερον, διατηρεί την ισορροπία των σωματικών υγρών. Για να το πετύχεις αυτό, αύξησε την ποσότητα λαχανικών και φρούτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και απόφυγε τα τηγανητά, το junk food και τις τροφές που σε «βαραίνουν». Έξτρα tip: βάλε περισσότερο γιαούρτι στη διατροφή σου γιατί είναι ενυδατικό, γεμάτο με προβιοτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Καμουφλάζ

Ναι, οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, αλλά μπορείς να πάθεις ηλίαση ακόμα και τις πρωινές ώρες. Μη βγαίνεις ποτέ από το σπίτι αν δεν έχεις βάλει αντηλιακό, ώστε να προστατεύσεις το δέρμα σου, αν δε φοράς γυαλιά ηλίου, καπέλο και ρούχα από δροσερό ύφασμα και σε ανοιχτές αποχρώσεις, ώστε να μην απορροφούν την ακτινοβολία.

Διάβασε κι αυτό: Οι 7 πεντανόστιμες τροφές που σε ενυδατώνουν (αλλά πίνε και νερό)

Αλλαγή ρουτίνας

Αν σου αρέσει το πολύωρο περπάτημα ή αθλείσαι σε εξωτερικούς χώρους, ώρα να αναθεωρήσεις προσωρινά. Επίλεξε τους εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό και περιόρισε το χρόνο που περνάς έξω ή περίμενε μέχρι να δύσει. Με ό,τι πρακτικό και αν καταπιάνεσαι, φρόντισε να κάνεις μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα για να ενυδατώνεσαι.

Κρύο μπάνιο

Τη στιγμή που φτάνεις στα όριά σου, η καλύτερη λύση στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα γρήγορο κρύο ντους ή να γεμίσεις την  μπανιέρα σου με δροσερό (αλλά όχι παγωμένο) νερό και να χαλαρώσεις μέσα για 15 λεπτάκια. Παρόλα αυτά, αν νιώσεις ζαλάδα, αδυναμία, λαχανιάζεις ή έχεις ναυτίες, κάλεσε αμέσως το γιατρό σου ή τις Πρώτες Βοήθειες.