ΥΓΕΙΑ

Καρότα: Τα οφέλη τους για την υγεία (bonus: μαύρισμα)

Το «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν είναι ένας ακόμα μύθος αφού μελέτες έχουν αποδείξει πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Το καρότο είναι μία τροφή που μπορεί να καταναλωθεί σε πολλές εκδοχές (ανάλογα τα γούστα) αλλά και να γίνει ωραιότατος χυμός.

Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καρότο που είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Παρομοίως, η συχνή κατανάλωση καρότου φαίνεται πως συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Ενισχύουν την όραση

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α εξασθενεί τους φωτοϋποδοχείς στο εξωτερικό τμήμα του ματιού, καταστρέφοντας την όραση. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη, όπως το καρότο, βελτιώνει την όραση. Σημαντικό να αναφερθεί πως αν κάποιος έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Α δε θα δει σημαντικές αλλαγές.

Μειώνουν την κακή χοληστερίνη

Η ποσότητα που έχει σε διαλυτές φυτικές ίνες, το κατατάσσουν στις τροφές που μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή HDL.

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καροτενοειδή και φυτικές ίνες, δεσμεύεται και να συμπαρασύρεται μέσω του εντέρου η χοληστερίνη και το λίπος που περιέχεται στις τροφές, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Ένα μεσαίου μεγέθους καρότο, περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Βοηθούν στο μαύρισμα

Σύμφωνα με έρευνες, δεν υπάρχουν τροφές που να αυξάνουν την έκκριση μελανίνης και να συμβάλλουν στο μαύρισμα από μόνες τους. Οι τροφές που βοηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στο μαύρισμα είναι κυρίως όσες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α. Ενυδατώνουν το δέρμα και βοηθούν στο μαύρισμα.