ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Βάλε “Στόχο” την πρόληψη και μην την αμελείς

Το ημερολόγιο γράφει 16 Μαΐου 2018. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί. Η πρόληψη σώζει ζωές για αυτό και οι προληπτικές εξετάσεις οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση. Βάλ' την στη ζωή σου και κάνε την κομμάτι της χωρίς να την ξεχνάς ή να την αναβάλλεις για λίγο αργότερα.

Η ΜΚΟ «Στόχος-Πρόληψη» με σύμμαχο τη διεθνή εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» η οποία έγινε γνωστή από τα μπλουζάκια με σήμα το «Στόχο» και λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα πρόληψης αλλά και παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε περισσότερες από 28.000 γυναίκες.

«Για να εκπαιδεύσουμε τις νεότερες ηλικίες και να αφυπνίσουμε τις μεγαλύτερες δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τίτλο ”Βάλτε και εσείς Στόχο την πρόληψη” όπου Oλυμπιονίκες και καταξιωμένοι ηθοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στην εκστρατεία της έγκαιρης πρόληψης».

 

Για τη φετινή καμπάνια φωτογραφήθηκαν οι: Ζέτα Μακρυπούλια, Μαρία Ναυπλιώτου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κατερίνα Λέχου, Άννα Κορακάκη, Λευτέρης Πετρούνιας και Βασιλική Μιλλούση.

Την καμπάνια επιμελήθηκε ο γνωστός φωτογράφος Τάκης Διαμαντόπουλος, θερμός υποστηρικτής της εν λόγω δράσης.

 

Πότε πρέπει να ξεκινάει μια γυναίκα τον έλεγχο;

Η ψηλάφηση πρέπει να ξεκινάει από τα 18 έτη. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό κληρονομικότητας πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών από την εφηβεία και μετά. Επίσης δύναται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ηλικία σε μοριακό έλεγχο ο όποιος δείχνει τι πιθανότητες έχει στο μέλλον να προσβληθεί από κακοήθεια στο μαστό. Η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται από 38 ετών και πάνω ή νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Ο υπέρηχος μαστών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη συχνότητα που θα υποδείξει ο γιατρός.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές