ΥΓΕΙΑ

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις εξέταση για καρκίνο του μαστού

Pexels

Όταν έμαθα ότι η κολλητή μου βρήκε στο στήθος της κάτι ύποπτο, θυμάμαι ήμουν στην κυλιόμενη σκάλα ενός εμπορικού κέντρου και τα μάτια μου γέμισαν νερό. Προσπάθησα να μην φανεί στην φωνή μου κι ελπίζω το «όλα θα πάνε καλά», να έφτασε στην άλλη άκρη της γραμμής εξίσου ελπιδοφόρο, αληθινό και αισιόδοξο με αυτό που το ένιωθα. Όταν η περιπέτεια της υγείας της τελείωσε και όλα πήγαν πράγματι καλά, το μάθημα που πήρα ήταν αυτό της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να νοσήσει κάποιος κοντά σου για να κάνεις τον έλεγχο που απαιτείται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει κι εσύ δεν έχεις κλείσει καν τα 30 σου χρόνια, θορυβείσαι κομματάκι. Έτσι συνέβη και με μένα.

Λίγους μήνες αργότερα, επισκέφθηκα τον γυναικολόγο μου και του ζήτησα πολύ δειλά, αλλά στην πραγματικότητα με μεγάλη σιγουριά, να με ψηλαφίσει. Χρειαζόταν; Πιθανότατα όχι. Έπαθα τίποτα που το ζήτησα; Και πάλι όχι.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CANCER, υποστηρίζει ότι το να ξεκινήσει μια γυναίκα τις μαστογραφίες στα 40 της, μπορεί να σώσει ζωές. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι οι εξετάσεις για καρκίνο στην ηλικία των 40 ετών θα μπορούσαν να προκαλέσουν σχεδόν 40% μείωση των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του μαστού. «Οι γυναίκες και οι γιατροί τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να ελέγξουν τις επιλογές για το πότε μια γυναίκα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται, αλλά και πόσο συχνά γίνεται η μαστογραφία», πρόσθεσε ένας εκ των ερευνητών. Φυσικά οι ηλικίες αλλάζουν αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζεται μια γυναίκα για τον καρκίνο του μαστού;

Επικοινώνησα, λοιπόν, με τον γυναικολόγο Τζεννάρο Καστάλντο, και τον ρώτησα, από πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει εξέταση για τον καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα, λοιπόν με όσα μου είπε, πράγματι αν μια γυναίκα δεν έχει ιστορικό κληρονομικότητας, θα πρέπει να ξεκινήσει τις ετήσιες μαστογραφίες στα 40 της χρόνια. Αν η γυναίκα έχει ιστορικό θα πρέπει να ξεκινά τις μαστογραφίες 10 χρόνια πριν από την ηλικία του περιστατικού που έχει στην οικογένειά της. Αν δηλαδή, η μητέρα έχει νοσήσει στα 45 της χρόνια, η κόρη θα πρέπει να ξεκινήσει τις προληπτικές μαστογραφίες από τα 35 της. Έως τότε θα πρέπει να κάνει υπέρηχο μαστού κάθε χρόνο.

Επειδή, βέβαια, 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της, και οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι (6000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα) θα πρέπει να ορίσουμε και το τι σημαίνει ιστορικό στην οικογένεια. Όπου, λοιπόν, «ιστορικό κληρονομικότητας», συζητάμε για δύο περιστατικά με τα οποία να έχεις συγγένεια Α’ βαθμού και να έχουν νοσήσει πριν από τα 50 τους.

Όταν σε γυναίκες κάτω των 40 υπάρχει κάποιο ψηλαφητό μόρφωμα που δεν είναι ύποπτο και έχει καλοήθεις χαρακτήρες, εξυπηρετεί καλύτερα ο υπέρηχος για την διάγνωση, επειδή  ο μαστός είναι πιο πυκνός σε αυτές τις ηλικίες και η μαστογραφία έχει χαμηλότερη ευκρίνεια.

Άπαξ και ξεκινήσουν οι ετήσιες μαστογραφίες, θα πρέπει η γυναίκα να συνεχίζει να τις πραγματοποιεί κάθε χρόνο προληπτικά για πάντα, ή μέχρις ότου παραμένει σε καλή, φυσική κατάσταση.