ΥΓΕΙΑ

Οι 5 εγγυημένοι τρόποι για να ξυπνάς νωρίς κάθε πρωί (χωρίς να γίνεται μαρτύριο)

Κάθε φορά που φτιάχνεις μία to do λίστα γενικών αλλαγών, βάζεις και το «να ξυπνάω νωρίτερα για να προλάβω να κάνω όλα όσα θέλω και για να έχω μπόλικη ενέργεια (αν και δε χορταίνω τον ύπνο)». Το έχεις τηρήσει; Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον όχι. Πριν δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αλλάξεις τη ρύθμιση του «ξυπνητηριού» σου, ξέρεις πολύ καλά ότι όλα ξεκινούν από τη θέλησή σου. Χωρίς αυτή, δε γίνεται δουλειά.

 

Σιγά σιγά

Δεν μπορεί να περιμένεις από τον εαυτό σου να προσαρμοστεί αμέσως και να μάθει να ξυπνά 3 ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους βάζοντας το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα (ή και λιγότερο) για μία εβδομάδα. Και φυσικά, δε χουζουρεύουμε, γιατί έτσι χάνεται η λογική του να σηκωθούμε νωρίς. Όταν το συνηθίσεις, ο οργανισμός προσαρμόζεται στην αλλαγή και νυστάζεις νωρίτερα το βράδυ.

Δες κι αυτό: Αυτό είναι το κόλπο για να κοιμάσαι εύκολα

Μην παίζεις με το κινητό σου

Δείξε μου έναν άνθρωπο που δεν παίζει με το κινητό του όταν ξαπλώνει και είναι έτοιμος να κοιμηθεί. Κι όμως, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μας στερεί από τον ύπνο και καθυστερεί το πρωινό ξύπνημα. Τα social media, η επικοινωνία και η πληροφόρηση διεγείρουν το μυαλό και δεν το αφήνουν να ηρεμήσει από την ένταση της ημέρας. Μην τσεκάρεις τα mail της δουλειάς προτού κοιμηθείς. Εκτός αν θέλεις εγγυημένη αϋπνία.

Νοιάσου και γυμνάσου

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί οι ειδικοί θεωρούν ότι η άσκηση βοηθά, συν τοις άλλοις, στο να κοιμάσαι καλύτερα. Επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που ανήκουν στα βασικά αίτια αϋπνίας. Αν συνδυάσεις τη γυμναστική με φρέσκο αέρα και ήλιο, ενισχύεις τα επίπεδα ενέργειας και μειώνεις τα επίπεδα μελατονίνης. Plus: Η Εθνική Ακαδημία Ύπνου μας προτρέπει να μειώσουμε την καφεΐνη και τους μεσημεριανούς υπνάκους.

Διάβασε κι αυτό: 5 σοβαροί και μη προφανείς λόγοι που νιώθεις ασταμάτητη κούραση

Σωστή ατμόσφαιρα

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ, είναι πολύ σημαντικό να κοιμάσαι στο κατάλληλο περιβάλλον. Χρειάζεται να έχεις πολύ χαμηλό (ή και καθόλου) φωτισμό και θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου. Όσο μεγαλύτερη ησυχία υπάρχει, τόσο πιο δύσκολα διαταράσσεται ο ύπνος.

Ξέχνα τις 8 ώρες

Αν και ακούμε πάντα ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες, αυτός ο κανόνας δεν έχει την ίδια εφαρμογή σε όλους. Εάν σκέφτεσαι ψυχαναγκαστικά ότι πρέπει να κοιμάσαι συγκεκριμένες ώρες, καταλήγεις να αγχώνεσαι και να κοιμάσαι ελάχιστα. Αν είσαι υγιής, νιώθεις σχετικά ξεκούραστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοιμάσαι εύκολα και ξυπνάς κάθε μέρα την ίδια ώρα, τότε κοιμάσαι επαρκώς και δε χρειάζεται να ανησυχείς.