ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Η βραδινή συνήθεια που επηρεάζει τον ύπνο σου

Για αυτή τη στιγμή ζούσες όλη μέρα. Ήθελες να μπεις στο σπίτι, να βγάλεις τα παπούτσια σου και να απλώσεις το κορμί σου στον καναπέ. Να χαλαρώσεις κοιτώντας το ταβάνι, να φορέσεις ένα άνετο παντελόνι, να διαβάσεις 3 σελίδες από το βιβλίο που έχεις αρχίσει μήνες τώρα, να κάνεις ένα μπάνιο και να ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Ιδανική ρουτίνα ακούγεται αλλά κάπου εκεί μέσα κρύβεται ένα λάθος που μπορεί να σου κοστίσει πολύτιμες ώρες ύπνου. Να σταθούμε λίγο περισσότερο στο μπάνιο. Το έχεις ανάγκη και είναι απολύτως κατανοητό όμως μήπως πρέπει να διαφοροποιήσεις την ώρα που αφήνεις το νερό να τρέξει επάνω σου;

Το μπάνιο τονώνει τον οργανισμό έτσι λοιπόν αν κάνεις μπάνιο και μετά κατευθείαν μπαίνεις κάτω από το σεντόνι είναι πολύ πιθανό να είσαι σε υπερένταση και να μην μπορείς να κοιμηθείς αμέσως. Καλό θα ήταν να αφήνεις να περνούν 2 ώρες μετά το ντους σου και ύστερα να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου.

Να θυμάστε πως η θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο. Ζεστό μπάνιο κι όχι κρύο το βράδυ. Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει όταν κοιμόμαστε, οπότε ο στόχος είναι να την αυξήσουμε ελαφρά για να προετοιμαστεί κατάλληλα. Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μετά το ντους μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πολύ πιο γρήγορα.

Η θερμοκρασία του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, του «βιολογικού ρολογιού» που καθορίζει πότε νιώθουμε υπνηλία και πότε βρισκόμαστε σε εγρήγορση.