ΥΓΕΙΑ

9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς

Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, τα πράγματα είναι δύσκολα, ειδικά αν την επόμενη μέρα έχεις πρωινό ξύπνημα.

Αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα, από ρόφημα με λουΐζα, μέχρι να μετρήσεις προβατάκια ή άλλα ζωάκια που χοροπηδούν και περνάνε κάποιο μαντρί, ίσως κάνεις κάτι άλλο λάθος. Ακολουθούν εννέα πράγματα που όλες μπορεί να κάνουμε όταν ξυπνάμε στα μισά της νύχτας και τελικά να εμποδίζουμε τον εαυτό μας από το να αποκοιμηθεί και πάλι.

1. Μην μείνεις στο κρεβάτι περισσότερο από 20 λεπτά

Αν δεν σε πάρει ο ύπνος το πολύ σε ένα μισάωρο, σήκω απ’ το κρεβάτι και πήγαινε σε ένα άλλο δωμάτιο. Κάνε κάτι ξεκούραστο και επίστρεψε στο στρώμα σου μόνο όταν νυστάξεις.

2. Μην ανησυχείς επειδή δεν μπορείς να κοιμηθείς

Οι έγνοιες σε κρατάνε ξύπνια. Αποδέξου το κι αντί να σκέφτεσαι πόσο κρίμα είναι που δε μπορείς να κοιμηθείς, προσπάθησε να αποσπάσεις τον εαυτό σου και να κάνεις κάτι άλλο.

3. Μην ανάψεις τα φώτα

Το φως μειώνει την ποσότητα της μελατονίνης που παράγεις – η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου σου και τα φώτα ουσιαστικά στέλνουν σήμα στον εγκέφαλό σου ότι πρέπει να ξυπνήσει.

4. Μην ασχολείσαι με το κινητό ή τον υπολογιστή σου

Επίσης, μειώνουν την παραγωγή της μελατονίνης εξαιτίας του φωτός από την οθόνη τους.

5. Μην πιείς αλκοόλ

Μπορεί να νομίζεις ότι σε νυστάζει, αλλά στην πραγματικότητα το αλκοόλ μειώνει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σου.

6. Μην κοιμάσαι όλη την επόμενη μέρα

Ακόμα κι αν ξενύχτησες, το να χαλάσεις το πρόγραμμα του ύπνου σου περνώντας όλη την επόμενη μέρα στο κρεβάτι, μπορεί να σε οδηγήσει σε μονιμότερη κατάσταση αϋπνίας, οπότε προσπάθησε να εξαντλήσεις τα αποθέματα ενέργειάς σου και να πας για ύπνο κανονικά το βράδυ.

7. Μην χαζεύεις το ψυγείο

Μπορεί να πείνασες, αλλά το να κρατάς για ώρα το ψυγείο ανοιχτό, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Το φως του και πάλι μειώνει την μελατονίνη που παράγεις. Διάλεξε το σνακ σου γρήγορα.

8. Μην φας κάτι βαρύ

Ο οργανισμός σου χρειάζεται αρκετό χρόνο να χωνέψει, μην τον επιβαρύνεις με κάτι πολύ λιπαρό. Προτίησε τους ξηρούς καρπούς ή λίγο τυρί.

9. Μην κοιμάσαι στον καναπέ

Ο εγκέφαλός σου έχει συνδέσει το κρεβάτι με τον ύπνο και αυτός ο σύνδεσμος δεν πρέπει να χαλάσει. Μπορείς να αλλάξεις δωμάτιο για καμια ώρα, αλλά μόλις νυστάξεις πρέπει να επιστρέψεις στο κρεβάτι σου.