ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Εποχιακή ίωση: 4 προληπτικές συμβουλές των ειδικών για την αποφυγή της

Είναι ένα ζήτημα που όλους μας απασχολεί, ειδικά αυτή την εποχή, είτε άμεσα- ως ασθενείς, είτε έμμεσα, βλέποντας τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους να πέφτουν στο κρεβάτι γριπωμένοι ή απλά κρυωμένοι. Γιατί όπως έχει ήδη επισημανθεί από αυτό το βήμα, αλλά και από πολλά ακόμα πιο επιστημονικά καταρτισμένα, δεν είναι όλες οι αρρώστιες που κυκλοφορούν εκεί έξω ιογενείς, δεν έχουν όλοι εποχιακή γρίπη. Χονδρικά, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ίωσης είναι ο υψηλός πυρετός. Στο δε, κρυολόγημα ο πυρετός είναι συνήθως χαμηλός (δέκατα). Αναφορικά με την εποχιακή ίωση, αλλά και με κάθε ιογενή λοίμωξη- και ασθένεια γενικότερα- η πρόληψη είναι επιτακτική. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που πρέπει να έχουμε κατά νου και ν' ακολουθούμε ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να παραμείνουμε όσο πιο υγιείς γίνεται.

Απόφυγε την ξηρή και κλειστή ατμόσφαιρα

Η διατήρηση της ύγρανσης του αναπνευστικού σωλήνα είναι απαραίτητη. Φρόντισε να αποφεύγεις επιμελώς την ξηρή ατμόσφαιρα και την πολύωρη επαφή με το air condition. Προκειμένου να παραμένει η ατμόσφαιρα υγρή, βάλε στο καλοριφέρ ένα μεταλλικό δοχείο με νερό. Ανανέωνε τον αέρα στο σπίτι και στη δουλειά όσο περισσότερο μπορείς.

Μείνε μακριά από «κακοτοπιές»

Το συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή βήχα μπροστά σε κόσμο μειώνουν τη διασπορά του ιού, το δε δεύτερο να το αποφεύγεις όσο μπορείς. Επίσης απόφυγε την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με τον πρώτο πυρετό ή τα πρώτα γενικά συμπτώματα, πρόκειται για χώρους που ειδικά αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους.

Φάε σωστά

Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Δε θα τη βρεις μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες και χυμό ντομάτας. Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, οπότε πες «ναι» στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, σκουμπρί, σολομός, κ.ά.) στους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι. Το β-καροτένιο συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Ρίξε στο πιάτο σου φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα. Πίνε άφθονα υγρά.

Ενημερώσου σωστά

Η ίωση πρέπει να κάνει τον κύκλο της λένε κι είναι αλήθεια. Αν, λοιπόν νιώσεις ότι υποκύπτεις, αντιμετώπισέ τα με τη βοήθεια του γιατρού. Αν επιμένουν για πάνω από 4 ημέρες, συμβουλέψου τον ξανά. Μία κλινική εξέταση ή κι ένας αιματολογικός έλεγχος θα δώσει τις απαντήσεις.

 

Επ πού πας; εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;