ΕΡΕΥΝΑ

Να γιατί ορισμένοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους

Γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα ποιο αποσμητικό έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, έχεις μάθει όλα τα κόλπα ώστε να καθαρίζεις τις μπλούζες από τους λεκέδες του ιδρώτα και είσαι αυτή που στάζεις κυριολεκτικά πάνω στο διάδρομο.

Μπορεί βέβαια να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω για σένα και να ανήκεις στους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα εφίδρωσης. Σε κάθε περίπτωση η επιστήμη είναι εδώ για να μας λύσει την απορία και να μάθουμε επιτέλους τι είναι αυτό που μας κάνει να ιδρώνουμε ή όχι υπερβολικά.

H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες (έχουμε περίπου 2 με 4 εκ. τέτοιους αδένες), που σκοπός τους είναι να διατηρούν φυσιολογική τη θερμοκρασία σώματος, όταν εκείνη ξεπερνάει τον μέσο όρο, παράγοντας ιδρώτα. Αυτή η λειτουργία προφανώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο σου, ο ακριβής αριθμός ιδρωτοποιών αδένων που έχει το σώμα σου, η άσκηση που κάνεις και το βάρος σου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ οι γυναίκες έχουν εξίσου πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες με τους άνδρες, δεν παράγουν την ίδια ποσότητα ιδρώτα. Για αυτό το λόγο οι άνδρες τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Ο τρόπος που γυμνάζεσαι επίσης επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ιδρώνει το σώμα σoυ. Οι άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση τείνουν να γυμνάζονται πιο έντονα στην αρχή της άσκησης γεγονός που διευκολύνει τη λειτουργία του ιδρώτα, γιατί τότε η θερμοκρασία του σώματός είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Κάποιος όμως που δεν πιέζεται εξαρχής όταν γυμνάζεται, ανεβάζει πιο εύκολα θερμοκρασία σώματος με αποτέλεσμα το σώμα του να ιδρώνει πολύ περισσότερο για να δροσιστεί. Επιπρόσθετα το λίπος έχει την τάση να εγκλωβίζει τη ζέστη, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία σώματος- για αυτό και όσοι έχουν παραπάνω κιλά ιδρώνουν πολύ πιο έντονα από τους άλλους.

Τι μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις τον ιδρώτα σου; Αρχικά να παρατηρήσεις πώς αντιδρά το σώμα σου όταν γυμνάζεσαι αλλά και να φοράς βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στους ιδρωτοποιούς αδένες να αναπνέουν και να μην εγκλωβίζουν τον ιδρώτα. Μπορείς πάντα να συμβουλευτείς ένα γιατρό για να αντιμετωπίσεις πιο στοχευμένα την υπερβολική εφίδρωση.