ΥΓΕΙΑ

HPV: Ο τρόπος για να νιώσεις ασφαλής από τον ιό που απειλεί την υγεία κάθε γυναίκας

Shutterstock

Και μόνο το άκουσμα της φράσης «καρκίνος του τραχήλου της μήτρας» αρκεί για να προκαλέσει κρύο ιδρώτα και συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας σε κάθε γυναίκα. Η βασική αιτία ανάπτυξής του είναι η μόλυνση από τον ιό HPV (Human Pappilloma Virus, ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων).

Παρόλα αυτά, όπως για κάθε μορφή καρκίνου, η ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και τα κατάλληλα μέσα προστασίας αποτελούν τα βασικά σου όπλα για την αντιμετώπιση του. Γι’ αυτό, εδώ στο Ladylike, βρήκαμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι’ αυτό το είδος καρκίνου που αφορά κάθε γυναίκα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αρεταίειο», ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με το 80% των περιπτώσεων να εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκονται 600 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας με τους θανάτους να φτάνουν στους 250. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα στοιχεία του 2004 έδειξαν 34000 νέα περιστατικά, ενώ 16000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Σου φαίνονται τρομακτικά τα νούμερα που μόλις διάβασες; Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να αφιερώσεις λίγα λεπτά από το χρόνο σου σε αυτό το άρθρο. Ας ξεκινήσουμε από κάποια πολύ βασικά πράγματα.

Τι οδηγεί στην εμφάνισή καρκίνου του τραχήλου;

Με πολύ απλά λόγια, όταν στην περιοχή αυτή αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται κακοήθη κύτταρα προκαλούνται ιστολογικές μεταβολές στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες είναι γνωστές ως δυσπλασία.

Από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος καρκίνος δεν συνδέεται με κληρονομικές διαθέσεις, καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV: Human PapillomaVirus), ο οποίος ενσωματώνεται στον πυρήνα των υγειών κυττάρων.

Πόσο κινδευνεύει μια γυναίκα από τον ιό HPV;

Ο ιός HPV (Human Pappilloma Virus, ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων) αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση. Σύμφωνα με στοιχεία από το site της Ελληνικής HPV Εταιρείας (hpvsociety.gr) η πιθανότητα για ένα άτoμo να μoλυνθεί τoυλάχιστoν μία φoρά στην ζωή τoυ από τoν HPV υπoλoγίζεται μεταξύ 75-80%. Τo πoσoστό των γυναικών ηλικίας κάτω των 30 ετών πoυ έχoυν μoλυνθεί από τoν ιό υπoλoγίζεται σε 25-35% τoυ συνόλoυ τoυ γυναικείoυ πληθυσμoύ, πoσoστά τα oπoία κυμαίνoνται ανάλoγα με την κάθε χώρα.

Θεωρητικά, κάθε σεξουαλικά ενεργό άτoμo είναι δυνατόν να έχει μoλυνθεί από τoν HPV.

Τα κονδυλώματα τα οποία είναι η εξέλιξη της μόλυνσης από τον ιό και εμφανίζονται στην περιοχή του αιδoίου, του περινέου και της περιπρωκτικής περιοχής, οφείλονται ως επί το πλείστον στους τύπους 6 και 11 του ιού HPV και θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση δυσπλασιών και μετέπειτα κακοηθειών στον τράχηλο της μήτρας.

Δηλαδή αν μια γυναίκα έχει HPV είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσει καρκίνο;

Τα καλά νέα ότι το ένα δεν συνεπάγεται πάντα το άλλο. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν έχεις προσβληθεί κάποια στιγμή στη ζωή σου από HPV και να έχεις εμφανίσει κονδυλώματα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αναπτύξεις καρκίνο. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αίσια έκβαση είναι να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου με το γυναικολόγο και να εξετάζεσαι τακτικά μέσω του Τεστ Παπανικολάου. Το Τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει κύτταρα που έχουν προσβληθεί από HPV, αλλά και κάθε είδους παθολογικές μεταβολές κυττάρων στον τράχηλο.

Εκτός από τον ιό HPV, μερικοί ακόμα πιθανοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχει αποδειχτεί ότι, είναι το κάπνισμα, ο μεγάλος αριθμός τοκετών, η φτωχή διατροφή σε βιταμίνες Α και C, η χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα (σε μορφή δισκίων), η ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνας του οργανισμού) εξαιτίας σοβαρών λοιμόξεων (π.χ. AIDS).

Υπάρχουν συμπτώματα; 

Δυστυχώς, ο καρκίνος του τραχήλου σε αρχικό στάδιο δεν προκαλεί πόνο ή άλλα κλινικά συμπτώματα. Εξελίσσεται σχεδόν αθόρυβα. Οι πρώτες ενοχλήσεις εμφανίζονται όταν τα ανώμαλα κύτταρα γίνουν πλέον καρκινικά και καταλαμβάνουν τους γειτονικούς ιστούς. Όταν αυτό συμβεί η συχνότερη ένδειξη είναι η ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο. Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί και πόνος ή άλλες κολπικές εκκρίσεις.  

Τελικά, ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να προστατευτεί μια γυναίκα;

Η αίσθηση ασφάλειας και προστασίας θεωρείται μια από τις πρωτεύουσες ανάγκες του ανθρώπου για να ζήσει. Και αυτή την αίσθηση μπορεί να στη δώσει ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου της μήτρας. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κάθε γυναίκα ηλικίας 12-26 ετών και είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου.

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι το μοναδικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Σύμφωνα με στοιχεία, προστατεύει σε ποσοστό 75-80% από ένα ευρύ φάσμα των τύπων του HPV που είναι εν δυνάμει αιτίες ανάπτυξης καρκίνου.

Φυσικά, για να μειώσεις ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να νοσήσεις, επιβάλλεται να συνδυάσεις τον εμβολιασμό με τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.