ΓΑΜΟΣ

Ο γάμος κάνει καλό. Εξ’ ου και το “στην υγειά σας ρε παιδιά”

123rf

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα κι άλλα τέτοια ευχάριστα ακούγονται κάθε φορά που η κουβέντα φτάνει στη βέρα στο δεξί. Κι αν συνυπολογίσεις την καθημερινότητα που σας έχει γονατίσει μάλλον οδηγείς με μαθηματική ακρίβεια τη σκέψη σου προς την παραπάνω παραδοχή. Αλήθεια είναι πως οι υποχρεώσεις που έχετε ως ζευγάρι πια δε συγκρίνονται με την κατάσταση «θα ζήσω ελεύθερο πουλί» επομένως τα glitter της αρχής είναι λογικό να μετατρέπονται πολλές φορές σε matt-σταθερό. Οι έρευνες γίνονται αδιάκοπα και τα συμπεράσματα έρχονται για να βάλουν φρένο σε όσους λένε: «ζήσαμε ευτυχισμένοι για 20 χρόνια, μετά γνωριστήκαμε».

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Aston στο Birmingham ανέλυσαν τα δεδομένα 900.000 ασθενών και κατέληξαν πως όσοι πάσχουν από διαβήτη Τύπου 2, υψηλή πίεση του αίματος και χοληστερίνη έχουν πιο πολλές πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω αν είναι παντρεμένοι.

Στο πανεπιστήμιο του Keele οι ερευνητές συγκέντρωσαν μελέτες από το 1963-2015 και ανέλυσαν τις αναφορές που είχαν γίνει. Σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι, οι χήροι και οι διαζευγμένοι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 16% ειδικότερα για στεφανιαία νόσο.

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο 42% έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποδημήσει εις Κύριο από στεφανιαία νόσο και 55% από εγκεφαλικό.

Σε γενικές γραμμές αυτά που πρέπει να σημειώσεις για τα οφέλη του γάμου είνα τα εξής:

οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο

έχουν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές

επιβιώνουν συχνότερα από μια σοβαρή εγχείριση

Καλές οι έρευνες αλλά το πιο βασικό από όλα είναι ένας επιθετικός προσδιορισμός που εμφανίζεται λίγο πριν τη λέξη γάμος. Ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική και τη σωματική υγεία δύο ανθρώπων. Το μυστικό είναι να προσπαθείς. Σηκώνω το ποτήρι μου και κάνω πρόποση. Στην υγειά σας.