ΥΓΕΙΑ

Το γάλα χτίζει γερά κόκκαλα. Αλήθεια ή μύθος;

"Πιες γάλα για να 'χεις γερά κόκκαλα και να ψηλώσεις". Αυτός ήταν ο απαράβατος διατροφικός κανόνας που για χρόνια ολόκληρα ακουγόταν σαν σύνθημα στις κουζίνες των περισσότερων σπιτιών πάνω από ένα μπρίκι ή μια κούπα. Γεια σου μαμά.

Μετά ήρθε η αμφισβήτηση. “Το αγελαδινό γάλα υφίσταται μεγάλη επεξεργασία και καταλήγει να είναι βλαβερό”. “Είμαστε τα μόνα θηλαστικά στον πλανήτη που πίνουν διαφορετικό είδος γάλακτος από εκείνο που παράγουν τα ίδια. Οι μόνοι που συνεχίζουμε να καταναλώνουμε γάλα σαν ενήλικες”. Δυσανεξία στη λακτόζη, εθιστική καζεΐνη, γάλα αμυγδάλου, καρύδας, καθόλου γάλα. Λευκό χάος.

Τι ισχύει τελικά;

Οι έρευνες έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα, μπερδεμένη γνώση με διάφορα νέα δεδομένα και να δώσουν μία απάντηση στο αν το γάλα μας κάνει καλό από μία ηλικία κι έπειτα ή όχι. Μεταξύ αυτών, η σχετική  μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ σύμφωνα η οποία πάει κάπως έτσι: “αν το γάλα είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, τότε τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να σημειώνουν υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης και εύθραυστα, αδύναμα οστά. Ωστόσο τα δεδομένα δεν οδηγούν σε κάτι τέτοιο”.

Το 2014 το ιατρικό περιοδικό BMJ δημοσίευσε μελέτη που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος (3 και παραπάνω ποτήρια την ημέρα) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα οστών κυρίως στις γυναίκες. Η συγκεκριμένη μελέτη εντόπισε επίσης ένα συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και τους αυξημένους δείκτες οξειδωτικού στρες και την εμφάνιση φλεγμονών. Η αιτία που επικαλέστηκαν οι επιστήμονες ήταν το ότι το γάλα που πίνουμε επιδέχεται επεξεργασία και πως κάνει όξινο το pH του αίματος. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία το σώμα για να καταπολεμήσει την οξύτητα χρησιμοποιεί το φωσφορικό άλας και το ασβέστιο που βρίσκεται στα κόκκαλα.

Είσαι έτοιμη να πετάξεις τα κουτιά με το γάλα από το ψυγείο; Περίμενε λίγο.

Η Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής με μία νέα της δημοσίευση αναφέρει πως το γάλα μειώνει το ουρικό οξύ μετά την πέψη. Αυτό το επιστημονικό δεδομένο ουσιαστικά μας απομακρύνει από τη θεωρία ότι το γάλα κάνει κακό στα κόκκαλα.’Αλλωστε και η μελέτη του BMJ βάζουν στο μικροσκόπιο την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών κι όχι την παρουσία του στη διατροφή μας σύμφωνα με τις συνιστώμενες ποσότητες ανά ηλικία και φύλο.

“Το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής βιβλιογραφίας αναφέρει πως η καθημερινή λήψη γαλακτοκομικών βελτιώνει την οστική πυκνότητα και εμποδίζει την απώλειά της με την πάροδο του χρόνου. Εμποδίζει τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, ειδικά στο ισχίο” αναφέρει ο Shivani Sahni, επικεφαλής του προγράμματος διατροφής στο Ινστιτούτο για τη Γήρανση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το γάλα κάνει καλό κυρίως στα κόκκαλα των ηλικιωμένων γυναικών είναι επιγραμματικά το πόρισμα της μελέτης που δημοσίευσε νωρίτερα μέσα στο 2017 η Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής. Εκείνες που καταναλώνουν κατά μέσο όρο μισό λίτρο γάλα ή 280 γραμμάρια γιαούρτι έχουν πολύ πιο γερά κόκκαλα σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν βγάλει τα γαλακτοκομικά από το διατροφολόγιό τους, αφού το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο είναι από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τις μεγάλες ηλικίες.

Συμπέρασμα; Τα γαλακτοκομικά όταν καταναλώνονται με μέτρο κάνουν καλό. Αν έχεις δυσανεξία, υπάρχουν και οι εναλλακτικές πηγές ασβεστίου.

Αυτά.