ΕΡΕΥΝΑ

Πόσο πρέπει να περπατάς καθημερινά αν κάνεις καθιστική ζωή;

Καθιστική ζωή, αυτή η μάστιγα. Ακινητοποιημένη σε μία καρέκλα για 8, 9, 10, ΈΝΤΕΚΑ ίσως ώρες την ημέρα. Σηκώνεσαι μόνο για να πας τουαλέτα ή για να φας, άντε για να πεις καμιά κουβέντα με τον συνάδελφο ή να πας να ξανακάτσεις σε κάποιο meeting. Πόση ώρα πρέπει να περπατάς ώστε η παρατεταμένη στάθμευση στην καθιστική στάση να έχει όσο το δυνατόν τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες στην υγεία σου; (και για να χάνεις και κανένα γραμμάριο).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση για την Παχυσαρκία και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Warwick παρακολούθησε 2 ομάδες ανθρώπων και σύγκρινε με βάση τη φύση της δουλειάς τους τον δείκτη μάζας σώματος, την ταχύτητα του μεταβολισμού τους και την περίμετρο της μέσης τους: από τη μία, άτομα που έκαναν καθιστική δουλειά και στον αντίποδα ένα γκρουπ ταχυδρόμων, οι οποίοι έκαναν το λιγότερο 15.000 βήματα καθημερινά, δηλαδή περίπου 11 χιλιόμετρα ή αλλιώς βάδισμα για 2 ώρες γεμάτες.

Όπως το περιμένεις βγήκε. Οι ταχυδρόμοι περιπατητές εμφάνισαν πολύ καλούς δείκτες και άρα μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο μεταβολισμός τους ήταν σε εγρήγορση, σε αντίθεση με εκείνο των ατόμων που παρέμεναν στην καρέκλα τους για ώρες ολόκληρες καθημερινά και είχαν υψηλούς όλους τους αρνητικούς δείκτες.

Πώς αλλάζει αυτό; Όχι, δεν σου συστήνω ν’ αλλάξεις δουλειά και να γίνεις ταχυδρόμος αν δεν το θες, μπορείς όμως να βγαίνεις για άφθονο περπάτημα ή να τιμάς όσο το δυνατόν περισσότερο το διάδρομο του γυμναστηρίου. Δεν χρειάζεται να τρέχεις, απλά περπάτα ζωηρά και καμαρωτά.