ΕΡΕΥΝΑ

Ο νούμερο 1 κίνδυνος αν δουλεύεις πολλές ώρες όρθια

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις αρνητικές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής στην υγεία μας αλλά και πόσο μας επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα οι πολλές ώρες στο γραφείο σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης. Το ίδιο κακό όμως, κάνει και η ορθοστασία για πολλές ώρες. Αν είσαι πωλήτρια, υπάλληλος σε καφέ ή σούπερ μάρκετ γνωρίζεις πολύ καλά πόσο κουραστική είναι η δουλειά σου, γνωρίζεις όμως πόσο κακό κάνει στην υγεία σου;

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidimiology είναι μια μόνο από αυτές που σημειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ορθοστασίας ενώ αποκάλυψε ποιος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες όρθιοι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σε μια περίοδο 12 ετών, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε ένα δείγμα 7.000 ατόμων που εργάζονταν σε διάφορους τομείς. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, με βάση τη στάση του σώματός τους ενώ δουλεύουν (όσοι κάθονται επί το πλείστον, όσοι είναι κυρίως όρθιοι, όσοι έχουν συνδυασμό των δύο προηγούμενων περιπτώσεων και όσοι χρειάζεται να γονατίσουν, τεντωθούν).

Μετά από σύγκριση διάφορων παραγόντων, κατέληξαν πως όσοι άνθρωποι εργάζονται κυρίως όρθιοι έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με εκείνους που κάθονται. Η παρατεταμένη ορθοστασία έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του αίματος στα πόδια, κάτι που οδηγεί στην αύξηση της πίεσης στις φλέβες ενώ ενισχύει την παρουσία οξειδωτικού στρες. Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, των οποίων η δουλειά τους απαιτούσε να μένουν όρθιοι για πολλές ώρες (6,6%) είναι σχεδόν ίδια με όσους καπνίζουν καθημερινά (5,8%) αλλά και των παχύσαρκων (6,9%).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι καλό είναι να κάνεις διαλείμματα και να ξεκουράζεις το σώμα σου- είτε περνάς το 8ωρο σου καθιστή, πίσω από έναν υπολογιστή είτε όρθια πίσω από έναν πάγκο καφέ.