Μιλάς στον εαυτό σου; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Δεν είναι κακό να μιλάς στον εαυτό σου.

"Θα αργήσω", "Πόσο τέλειο αυτό το φόρεμα;", "Αχ δεν πρέπει να το φάω θα χαλάσω τη δίαιτα". Είτε το συνειδητοποιείς, είτε όχι, η καθημερινότητα σου δίνει πολλές ευκαιρίες και αφορμές να ανοίξεις έναν διάλογο με τον εαυτό σου, πότε στον καθρέφτη, πότε στον αέρα, πότε από μέσα σου. Αν είσαι κι εσύ μια από μας που το κάνουμε, μια νέα έρευνα μας δικαιώνει.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το να εκφράζεις κάποιες εσωτερικές σου σκέψεις φωναχτά, μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά στο να αντιμετωπίσεις το παρόν και το μέλλον και είναι κάτι που μάλλον πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν και όσες δεν το συνήθιζαν.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας, επειδή αυτός ο εσωτερικός μονόλογος ενημερώνει με πλάγιους και λιγότερο πλάγιους τρόπους όλες τις υποσυνείδητες σκέψεις μας, τις συναισθηματικές καταστάσεις και τις επιλογές της συμπεριφοράς μας. Αν δηλαδή είσαι συνεχώς επικριτική, ή αντιμετωπίζεις τη μέρα με αρνητική ενέργεια, είναι μετά αρκετά δύσκολο να βρεις το θετικό στοιχείο σε όλα αυτά.

Σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου του Lethbridge, όσοι μάθουν να επιδίδονται καθημερινά σε έναν μονόλογο με θετικά στοιχεία του εαυτού τους, μπορούν να αλλάξουν τις προοπτικές τους, τις στάσεις και τις αντιδράσεις τους. Καλό είναι λοιπόν να γράψεις σε ένα χαρτί τα δυνατά σου σημεία, τα χαρακτηριστικά σου για τα οποία είσαι περήφανη και να τα διαβάσεις δυνατά, μπροστά στον καθρέφτη. Μη νιώθεις ηλίθια, όσο πιο θετικά το δεις, τόσο πιο εύκολο θα γίνει. Επίσης όταν ψιθυρίζουμε στον εαυτό μας σε μια δύσκολη κατάσταση, μας δίνει λίγη περισσότερη δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε ό,τι έχει προκύψει.

Όμως, όπως ακριβώς βοηθάει να σου λες όμορφα και θετικά πράγματα, εξίσου καλό είναι να εξωτερικεύεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Όταν ακούς αυτά ακριβώς που νιώθεις, σε βοηθάει να τα επανεκτιμήσεις. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζεις και το να τα ακούς από μια απόσταση βοηθάει στο να κατανοείς τη σοβαρότητά τους.

TAGS:

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ