ΕΡΕΥΝΑ

Δεν μπορείς να κοιμηθείς εύκολα; Ίσως οφείλεται σ’ αυτόν το λόγο

Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι αργείς να κοιμηθείς το βράδυ και φταίει καφές, το άγχος που σου γεννά η δουλίτσα σου ή πως το κάνεις από επιλογή- είσαι αυτό που λέμε "νυχτοπούλι" ή "ξενύχτης". Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης όμως έχουν άλλη γνώμη, την οποία μελέτησαν αρκετά προτού μας την γνωστοποιήσουν. Βραδινή μου τύπισσα, ίσως είναι θέμα DNA το ότι αντέχεις το ξενύχτι με ευκολία όταν όλοι οι άλλοι σβήνουν από τη νύστα.

Η μετάλλαξη ενός γονιδίου,του CRY1 αν έχεις ακουστά (#οχι) αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού εκείνων που θεωρούν ρουτίνα το να παραμένουν ξύπνιοι  μέχρι τις 02:00 και τις 03:00 το ξημέρωμα.

Η μετάλλαξη αυτή επιβραδύνει το κιρκαδικό ρολόι μας, το οποίο ρυθμίζει πότε νυστάζουμε και πότε ξυπνάμει. Αυτή η επιβράδυνση του βιολογικού ρολογιού επιμηκύνει τον κιρκαδικό κύκλο με αποτέλεσμα κάποιοι από μας να βρικολακιάζουμε συχνά πυκνά.

Η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή συναντάται σε έναν στους 75 ανθρώπους. Η μετάλλαξη φαίνεται να μεταθέτει προς τα πίσω τον ύπνο ενός ανθρώπου κατά 2-4 ώρες από τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου και να αυξάνει τη μελατονίνη τους, δηλαδή την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο πολύ αργότερα από το κανονικό.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί με ευκολία, αλλά να το κάνουν αναγκαστικά (γιατί δουλεύουν ή είναι μαθητές) και συνεπώς να νιώθουν κουρασμένοι όλη την μέρα. Ο επικεφαλής της έρευνας επισήμανε ωστόσο πως στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθούν φάρμακα που να διορθώνουν τη μετάλλαξη.