ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Στη χθεσινή εκπομπή ''Life in Balance'' στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 φιλοξενούμενοι της Δήμητρας Τσιγγενέ ήταν ο παιδίατρος κ. Βασίλης Παντελάρος και ο μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος κ. Πάνος Ρουτσολιάς, συνεργαζόμενοι γιατροί με το doctoranytime.gr*. Παρέα άνοιξαν τον φάκελο του εμβολιασμού.

Αφορμή για να αναλυθεί το συγκεκριμένο θέμα στάθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που λαμβάνει φέτος χώρα από τις 24 έως τις 30 Απρίλη, με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της εβδομάδας αυτής είναι να προωθηθεί το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και φυσικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σε ερώτηση για το κίνημα του αντιεμβολιασμού και των θεωριών περί συσχέτισης του MMR εμβολίου με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά, ο κ. Παντελάρος έκανε σαφές πως δεν ευσταθεί η μελέτη που είχε γίνει πίσω στο 1998 από τον Βρετανό γαστρεντερολόγο Andrew Wakefield, ο οποίος ισχυριζόταν πως υπάρχει σύνδεση του τριπλού MMR (εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς) με την εμφάνιση αυτισμού και εντερικής νόσου στα παιδιά. Πολλαπλές μεταγενέστερες έρευνες απέδειξαν τη μη εγκυρότητα των πορισμάτων του. Μάλιστα χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να επιβεβαιωθεί και δικαστικώς πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν είχε καμία επιστημονική βάση, αντιθέτως βασίστηκε σε χαλκευμένα στοιχεία. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Wakefield είχε στα σκαριά ένα εμβόλιο δικής του έμπνευσης, το οποίο στόχευε να λανσάρει αντί του MMR.

Δυστυχώς, φαίνεται πως η δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό παραμένει ακόμα, μιας και σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής με τίτλο ”State of Vaccine Confidence in the EU 2018”, ενώ το 92,8% των Ελλήνων συμφωνούν ότι είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών, το ποσοστό που είναι θετικό απέναντι στο MMR πέφτει στο 81,5%.

Στην ερώτησή μας τι κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται, ο κ. Παντελάρος ήταν κάθετος: «Kάθε παιδί το οποίο δεν έχει κάνει τα εμβόλια έναντι των ιών και των μικροβίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, είναι πρακτικά ακάλυπτο απέναντι σε αυτούς τους ιούς και τα μικρόβια. Υπάρχουν μικρόβια και ιώσεις που είναι από λίγο έως πολύ επικίνδυνα και άλλα που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο, όπως είναι για παράδειγμα αυτό του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά και ποια τα προαιρετικά εμβόλια; Ποια πρέπει να επαναλάβουμε και στην ενήλικη ζωή; Οι απαντήσεις δίνονται αναλυτικά από τον κ. Παντελάρο και μπορείτε να τις ακούσετε στο ηχητικό:

 

Τη σκυτάλη στο δεύτερο μισό της εκπομπής ” Life in Balance” πήρε ο κ. Ρουτσολιάς, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος, o oποίος μίλησε για το κεφάλαιο «Εγκυμοσύνη και εμβόλια», καθώς και για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουτσολιά, το εμβόλιο αυτό προφυλάσσει από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του HPV, τους τύπους 16, 18, 31, 33, 45, 52 , 58. Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επομένως τα κορίτσια και οι γυναίκες που εμβολιάζονται έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτόν.  Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα πρέπει να αμελούν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να συνεχίζεται κανονικά και τυπικά. Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό προφυλάσσει και από τους τύπους 6 και 11, που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων σε ποσοστό 90%.

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μία γυναίκα να κάνει το HPV εμβόλιο; Μπορεί μια γυναίκα που έχει προσβληθεί κατά το παρελθόν από τον HPV να κάνει το εμβόλιο; Είναι αποτελεσματικό στην περίπτωσή της; Επιτρέπονται τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μπορούν να προκαλέσουν αποβολή; Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να μάθετε πατώντας το play στο παραπάνω ηχητικό.

Ραντεβού την Κυριακή 05/05, στις 13.00, στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.

 

* Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κ. Παντελάρο και τον κ. Ρουτσολιά, μέσω του Doctoranytime.