ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα

Συγκαταλέγονται κι αυτές επάξια στις δύσκολες μέρες του μήνα. Είναι εκείνες (οι μέρες) που περνάνε χωρίς μια σωστή επίσκεψη στην τουαλέτα. Που η κοιλιά περιπλανιέται πρησμένη χωρίς να 'χεις φάει ένα ταψί μπακλαβα (για να πεις ότι το 'κανες το έγκλημα, αλλά τουλάχιστον το χάρηκες). Η δυσκοιλιότητα είναι σαν την πιο κακιασμένη, ξινή εκδικητική φιλενάδα που θες να μην ξαναδείς μπροστά σου γιατί σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Συμβαίνει σε όλες και όλους κατά καιρούς, κάποιοι τραβάνε το ζόρι συχνότερα. Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν σου συμβαίνει;

Να τρως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Όταν γκρινιάζεις λόγω πολυήμερης αποχής από την τουαλέτα και η μαμά σου λέει “φάε ένα φρούτο”έχει δίκιο. Πολύ πιθανόν να έφτασες σ’ αυτή την κατάσταση εξαιτίας κακής διατροφής, την οποία αν συνεχίσεις, θα υποφέρεις κι άλλο. Για λίγες μέρες περιόρισε την τροφή σου σε πηγές φυτικών ινών, όπως λαχανικά, φρούτα, καστανό ρύζι, βρώμη και προϊόντα σικάλεως, κρατώντας αποστάσεις από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, όπως κρακεράκια, αλλαντικά και τσιπς. Όσο πιο φυτικό, τόσο το καλύτερο. 

Να πίνεις αλκοόλ και καφέδες με γάλα

Γιατί το αλκοόλ και ο καφές αφυδατώνουν (αν δεν αυξάνεται παράλληλα η πρόσληψη νερού) άρα προκαλούν αφυδάτωση. Και η αφυδάτωση στρώνει χαλί στη δυσκοιλιότητα. Ο καφές με το γάλα πρήζει επιπλέον.

Να καταναλώνεις (ορισμένα) γαλακτοκομικά

Το έντερό σου είναι ήδη μπλοκαρισμένο, γιατί το τυραννάς κι άλλο; Η λακτόζη των τυριών, του αγελαδινού γάλακτος και του παγωτού δεν βοηθάει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνεις. Καλά νέα μόνο για όσους τρώνε γιαούρτι. Συνέχισε.

Να μην γυμνάζεσαι

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κλείνει πονηρά το μάτι στη δυσκοιλιότητα και δεν ευνοεί την αιμάτωση του εντέρου. Σήκω από τον καναπέ και ξεκίνα τρέξιμο, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι δηλαδή κάτι σε αερόβιο ή γιόγκα. Απόφυγε τα πολλά βάρη (και γενικώς το σφίξιμο).

Να λαμβάνεις συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου

Γιατί και τα 2 δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να πούμε “σύμμαχοι” στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τις μέρες που το πρόβλημα είναι οξυμμένο. Φάε σπανάκι ή παρμεζάνα.