ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που σε πονούν τα δόντια σου κάθε φορά που πίνεις κάτι πολύ ζεστό ή κρύο

shutterstock

Είναι ο λόγος που δεν μπορείς να απολαύσεις με την καρδιά σου μια παγωμένη λεμονάδα ή που αποφεύγεις να πίνεις καυτό τσάι αφού όταν έρχονται σε επαφή με τα δόντια σου νιώθεις σαν να σε διαπερνά ρεύμα. Και είναι τόσο κρίμα.

Όπως έχουμε ξαναπεί οι εξωτερικές στοιβάδες των δοντιών είναι η αδαμαντίνη και η οδοντίνη. Αυτές συνδέονται με νευρικές απολήξεις μέσω μικροσκοπικών σωλήνων οι οποίοι όταν μείνουν εκτεθειμένοι μπορεί να προκληθούν ενοχλήσεις. Μία από αυτές είναι ο πόνος όταν τα δόντια σου έρχονται σε επαφή με κάτι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. 

Πώς όμως οι τροφές ή τα ροφήματα φτάνουν να συναντούν τα νεύρα των δοντιών σου προκαλώντας δυσφορία;

Πιθανές αιτίες είναι η υποχώρηση των ούλων, το τρίψιμο των δοντιών μεταξύ τους ακόμα και το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα.

Τι να κάνεις για να μειώσεις τον «πόνο»

1. Για να περιορίσεις την αίσθηση, αρχικά, ξεκίνα να πλένεις τα δόντια σου με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και φρόντισε να καθαρίζεις πολύ απαλά τη γραμμή των ούλων (αλλά απαλά, χωρίς να τρίβεις δυνατά την περιοχή).

2. Καλό είναι να μη βουρτσίζεις τα δόντια σου πάνω από δύο φορές την ημέρα.

3. Δοκίμασε μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και η οποία είναι ειδική για ευαίσθητα δόντια.

4. Άπλωσε την οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια σαν αλοιφή και τρίψε την απαλά με το δάχτυλό σου απευθείας στην επιφάνεια της ρίζας. Άφησε τη για δέκα λεπτά και ξέπλυνε.

Φυσικά, οι παραπάνω συμβουλές δεν αντικαθιστούν την ιατρική διάγνωση και θεραπεία. Αν η ευαισθησία επιμένει, επιβάλλεται να επισκεφτείς τον οδοντίατρο σου.