ΥΓΕΙΑ

4 (αηδιαστικά) πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν αλλάζεις τακτικά οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι το πιο σταθερό αξεσουάρ/ γκάτζετ-, πες το όπως θέλεις, που υπάρχει στο μπάνιο μας από την ηλικία των 4 ετών ωστόσο σχεδόν κανείς δεν ξέρει να τη χειρίζεται σωστά και ελάχιστοι είναι αυτοί που την αλλάζουν τακτικά. Δεν είναι ότι έχουμε μαλώσει με την υγιεινή, απλά ξεχνάμε τον κανόνα που λέει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 μήνες.

1. Μπορείς να κολλήσεις γρίπη

Ο ιός της γρίπης είναι πολύ ανθεκτικός (αντέχει σε υγρές επιφάνειες μέχρι και 72 ώρες) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξεις την οδοντόβουρτσά σου κάθε φορά που δεν νιώθεις καλά και φτερνίζεσαι. Αυτό που πρέπει να κάνεις ωστόσο είναι να χρησιμοποιείς καινούρια οδοντόβουρτσα μετά από βαριά ίωση ή αν έχεις πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

2. Γεμίζεις μικρόβια το στόμα σου

Αν αφήνεις εκτεθειμένη την οδοντόβουρτσά σου στο μπάνιο (χωρίς το καπάκι της) και τραβάς το καζανάκι ΧΩΡΙΣ να κλείσεις το κάλυμμα ξέρεις τι συμβαίνει; Πετάγονται ολούθε μικρές σταγόνες που κουβαλάνε πάνω τους μικρόβια και υπολείμματα από ούρα και κόπρανα. ΙΟΥ, σωστά; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Advanced Medical and Dental Sciene Research μάλιστα αναφέρει ότι 60% των οδοντόβουρτσων που είναι χωρίς καπάκι έχουν πάνω τους μικρά ίχνη κοπράνων, τα οποία 8 στις 10 φορές δεν είναι καν των ιδιοκτητών! *Insert emoji εμετός*

3. Καταστρέφεις τα ούλα σου

Όταν χρησιμοποιείς πολύ καιρό την ίδια οδοντόβουρτσα κάνεις κακό στα ούλα σου γιατί χαλάνε οι τρίχες της με αποτέλεσμα να ασκείς περισσότερη πίεση όταν πλένεις τα δόντια σου. Όταν ματώνεις τα ούλα σου είναι πιο πιθανό να κολλήσεις κάποιο μικρόβιο από την παλιά οδοντόβουρτσα, για αυτό ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!

4. Μυρίζει άσχημα το στόμα σου

Από τη στιγμή που πλένεις τα δόντια σου με κάτι που έχει πάνω του μικρόβια είναι πολύ λογικό να μυρίζει και το στόμα σου μετά. Αν παρατηρήσεις ότι η άσχημη μυρωδιά συνεχίζεται, αφού αλλάξεις οδοντόβουρτσα καλό είναι να επισκεφτείς ένα γιατρό.