ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Διευκολύνει την αποδοτική χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Η βιταμίνη D παράγεται από την χοληστερόλη (χοληστερίνη), όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέσει πάνω στο δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB, 280-315 nm) προκαλεί το σχηματισμό της βιταμίνης D από την πρόδρομή της ένωση 7-δεϋδροχοληστερόλη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως για να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή της βιταμίνης D χρειάζεται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, συστήνει την πρόσληψη 5 μg βιταμίνης D καθημερινά για τα παιδιά και τους ενήλικες μέχρι 50 ετών (συμπεριλαμβάνονται οι έγκυες και οι θηλάζουσες), 10 μg για τα άτομα 51-65 ετών και 15 μg για τα άτομα μεγαλύτερα από 65 ετών.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

Σολομός

Τόνος

Μουρουνέλαιο

Κρόκος αυγού

Μανιτάρια

Σαρδέλες κονσέρβα

Σκουμπρί

Συκώτι