ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

6 τροφές που (αν τρως πολύ) εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου

Είναι το δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών (τα οστά μάλιστα αποτελούν και τις αποθήκες του μέσα στον οργανισμό μας), είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παρόλα αυτά το ασβέστιο, από τη στιγμή που θα μπει στον οργανισμό σου, είναι λες και έχει τάσεις φυγής, αφού είναι αρκετά δύσκολο να μείνει σε αυτόν και να μην καταλήξει να αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει όλο το ασβέστιο που έχουμε ανάγκη οπότε ένα μεγάλο μέρος το λαμβάνουμε από τις τροφές (μάλιστα σε περιόδους αυξημένης ανάγκης π.χ. εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων).

Τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, είμαστε σίγουρες ότι τις έχεις διαβάσει/ ακούσει πολλές φορές. Αλλά επειδή μια επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν να σου πούμε ότι ασβέστιο βρίσκεις στα γαλακτοκομικά (με βασικούς εκπροσώπους τα σκληρά κίτρινα τυριά), στα μικρά ψάρια που μπορούν να φαγωθούν και με το κόκκαλο, στα πράσινα λαχανικά (όπως το μπρόκολο και το σπανάκι), στα αποξηραμένα σύκα και στους ξηρούς καρπούς.

Το πρόβλημα με το ασβέστιο είναι ότι ακόμα κι αν καταναλώνεις καθημερινά τις παραπάνω τροφές, πάλι μπορεί να πάσχεις από έλλειψη, αφού μεγάλο ποσοστό από αυτό χάνεται από την κατανάλωση άλλων τροφών που είτε εμποδίζουν την απορρόφησή του από το έντερο, είτε αυξάνουν την αποβολή του από τα ούρα.

Να ποιες είναι αυτές οι τροφές που, στην υπερκατανάλωσή τους, δεν ευνοούν την απορρόφηση του ασβεστίου και, επιπλέον,καλό είναι να μην συνδυάζονται με αυτό!

Ο καφές και το τσάι

 

Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε τανίνες εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και κατ’ επέκταση από τα οστά. Εν τω μεταξύ, λόγω της πολυουρίας που προκαλεί η καφεΐνη, σταδιακά προκαλείται και απώλεια ασβεστίου.

Το κόκκινο κρέας

Τόσο το κόκκινο κρέας, όσο και οι μεγάλες ποσότητες αλατιού, ευνοούν την συχνή ούρηση. Άρα και την αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα.

Κάποια οξέα

Τα φυτικά οξέα (υπάρχουν στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα όσπρια) καθώς και τα οξαλικά οξέα (υπάρχουν σε λαχανικά όπως το σπανάκι, στο σοκολάτα και στο κακάο) δυσχεραίνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Οι φυτικές ίνες

Άκου τώρα! Κάθε 13 gr επιπλέον φυτικές ίνες αυξάνουν την ανάγκη σε ασβέστιο κατά 75 mg.

Και κάτι ακόμα

Επιπλέον, οι πολύ αυστηρές δίαιτες είναι εχθροί της απορρόφησης του ασβεστίου. Ισως να θυμάσαι ότι η αυστηρή μακροβιοτική διατροφή που ακολουθούσε η Gwyneth Paltrow στάθηκε η αιτία να εμφανίσει οστεοπενία λίγο μετά τα 30 της.

Πότε απορροφάται καλύτερα;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι ένας ενήλικας 19 έως 65 ετών χρειάζεται 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Για να τα πάρεις αυτά τα 1000 mg καλό είναι κάθε σου γεύμα να μην υπερβαίνει τα 500-600 mg ασβεστίου (ειδάλλως μπορεί να χαθεί κατα τη διαδικασία της πέψης). Για λόγο αυτό καλό είναι να μοιράζεις την ποσότητα του ασβεστίου στα γεύματα σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ενδεικτικά 300 mg περιέχονται σε 25-30 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα ή κάποιο άλλο σκληρό τυρί, σε 1 ποτήρι γάλα, σε 200 γρ. γιαούρτι πλήρες, 150 γρ. αμύγδαλα, 200 γρ. όσπρια).

Τέλος, η (σχεδόν μαγική για τα πολλά και σημαντικά οφέλη της!) βιταμινή D, διαμέσου ενός ενεργού μεταβολίτη που περιέχει, αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου απο το έντερο.