ΕΡΕΥΝΑ

Πώς καθορίζεται με ποιο χέρι θα γράφεις; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Πιθανώς να έχεις ακούσει ότι άλλες λειτουργίες του σώματος "υπάγονται" στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και άλλες στο αριστερό. Μάλιστα ανάλογα με το χέρι με το οποίο γράφει ο καθένας ενδυναμώνεται και αντίστοιχο μέρος του σώματός μας. Πώς όμως καθορίζεται αν θα γίνεις αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;  

Μέχρι πρόσφατα υποθέταμε ότι οι γονιδιακές διαφορές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου ήταν υπεύθυνες για τον προκαθορισμό του χεριού με το οποίο, τελικά, γράφουμε όλη μας τη ζωή. Μια νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα σε νέα δεδομένα. 

Το χέρι με το οποίο ενστικτωδώς θα πιάσεις το μολύβι την πρώτη φορά που θα πας να γράψεις ή να ζωγραφίσεις κάτι στη ζωή σου, απ’ ό,τι φαίνεται, καθορίζεται πριν ακόμα βγεις έξω στον κόσμο. Για την ακρίβεια από την περίοδο που υπάρχεις και αναπνέεις ως έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας σου.

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker) on

H Sarah Jessica Parker είναι μια διάσημη αριστερόχειρας.

Μελετητές από το γερμανικό πανεπιστήμιο Ruhr Bockum οι οποίοι ανέλυσαν τη δραστηριότητα των γονιδίων στο νωτιαίο μυελό από την όγδοη έως τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στη δεξιά και αριστερή πλευρά στα τμήματα του νωτιαίου μυελού που ελέγχουν τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον λέκτορα Dr. Sebastian Ocklenburg διαπίστωσε ότι οι κινήσεις του βραχίονα και του χεριού ξεκινούν μέσω του εξωτερικού φλοιού του εγκεφάλου, ο οποίος, έχοντας το ρόλο του βασικού κέντρου ελέγχου των κινήσεων μας, στέλνει ένα αντίστοιχο σήμα στο νωτιαίο μυελό. Αυτό μετατρέπει την εντολή σε κίνηση.

Κατανοητό; Κατανοητό. Πάμε λίγο όμως στη «δομή» του οργανισμού μας.

Καθώς διαμορφωνόμαστε μέσα στη μήτρα, ο εγκεφαλικός φλοιός δεν συνδέεται με το νωτιαίο μυελό από την αρχή της δημιουργίας μας. Παρόλα αυτά το αν θα γίνεις αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας καθορίζεται πριν δημιουργηθούν οι συνδέσεις και συγκεκριμένα από την περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Με πιο απλά λόγια ο ίδιος μας ο σκελετός καθορίζει, τελικά, το χέρι με το οποίο θα γράφουμε όλη μας τη ζωή.