ΥΓΕΙΑ

Οι δύο στιγμές που δεν πρέπει να σε πάρει ο ύπνος στο αεροπλάνο

Τα κατάφερες. Κατέληξες σε προορισμό, βρήκες την κατάλληλη παρέα, έκλεισες εισιτήρια και είσαι στην ευτυχή θέση (διπλής) να βρίσκεσαι στο αεροπλάνο και να αναμένεις την αναχώρησή σου. Τι μπορεί να σου χαλάσει την ευτυχία; Συνέχισε να διαβάζεις.

Είτε από φόβο, είτε από βαρεμάρα, με το που βολευτείς, βάζεις το μαξιλαράκι ύπνου γύρω από το λαιμό σου, φοράς τα ακουστικά σου και κλείνεις τα μάτια σου. Είσαι έτοιμη να κοιμηθείς ή αλλιώς να κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος το οποίο μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σου (και όχι επειδή θα χάσεις το άβολο χειροκρότημα των υπόλοιπων επιβατών κατά την προσγείωση).

Σύμφωνα με άρθρο της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των ΗΠΑ, το να είσαι στο «τρίτο όνειρο» εν ώρα απογείωσης ή προσγείωσης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αυτιά σου. Ω ναι. Το πρόβλημα δεν είναι ότι μπορεί να φοράς ακουστικά, αλλά το ότι έχεις κλειστά τα μάτια σου.

Οι απότομες αλλαγές στο υψόμετρο και στην πίεση της καμπίνας του αεροπλάνου επηρεάζουν τα αυτιά σου. Θα έχεις παρατηρήσει (τις φορές που έχεις μείνει ξύπνια) ότι κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης σου τα αυτιά σου είναι σαν να βουλώνουν και μετά να ξεβουλώνουν από μόνα τους. Αυτές είναι οι φυσικές αντιδράσεις του οργανισμού σου προκειμένου να απελευθερώσει την πίεση από τα αυτιά σου. Αν όμως κοιμάσαι την κρίσιμη στιγμή, το σώμα σου δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτή την «ανακουφιστική» διαδικασία και μπορεί να ξυπνήσεις με συμπτώματα από ζαλάδα και ναυτία μέχρι βλάβη στο τύμπανο ή αιμορραγία στη μύτη.

Δεν είναι προτιμότερο να εκμεταλλευτείς αλλιώς τις στιγμές της απογείωσης και της προσγείωσης λοιπόν; Βγάζοντας π.χ. μια φωτογραφία για το επόμενο story σου στο Instagram.