ΥΓΕΙΑ

8 λόγοι που έχεις καθυστέρηση στην περίοδό σου

Αν ανήκεις σε εκείνες τις γυναίκες που κάθε μήνα έχουν ένα άτυπο ραντεβού με την περίοδό τους και ξέρουν πότε ακριβώς να την περιμένουν, τότε σου ευχόμαστε πάντα τέτοια, καθώς αυτή η συνέπεια σε βγάζει από πολλούς μπελάδες. 

Αν, πάλι, είσαι σε εκείνη την κατηγορία των γυναικών που πιο πιθανό είναι κερδίσουν κάποιο τυχερό παιχνίδι, παρά να προβλέψουν με επιτυχία τη μέρα που θα τους έρθει περίοδος, τότε σίγουρα αναγνωρίζεις έναν από αυτούς τους 8 λόγους, ως την αιτία του προβλήματός σου.

1) Εγκυμοσύνη

Το προφανές. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται μια γυναίκα όταν έχει καθυστέρηση.

2) Θηλασμός

Στην περίπτωση που έχεις περίοδο ενώ θηλάζεις (συνήθως η περίοδος επανέρχεται μετά την παύση και του θηλασμού), να ξέρεις ότι είναι πιθανή μια καθυστέρηση της περιόδου, καθώς οι ορμόνες σου βιώνουν πολλές διακυμάνσεις.

3) Χρήση αντισυλληπτικών

Οι ορμόνες σου χρειάζονται μήνες αναπροσαρμογής στη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ή και διακοπή της περιόδου σου για ένα διάστημα.

4) Λήψη ιδιαίτερης φαρμακευτικής αγωγής

Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, ειδικά αυτές που αφορούν σε άγχος και κατάθλιψη, μπορούν να επηρεάσουν τη συνέπεια του κύκλου σου.

5) Υπερβολικό άγχος

Μπορεί να έχεις πράγματι μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα, όμως προσπάθησε να ελέγξεις το άγχος σου γιατί, μεταξύ άλλων, επηρεάζει και την περίοδό σου.

6) Πολυκυστικές Ωοθήκες

Πρόκειται για ορμονική διαταραχή που προκαλεί δυσλειτουργία στην περίοδό σου. Αν παρατηρήσεις για αρκετό διάστημα καθυστέρηση στην περίοδο (χωρίς εγκυμοσύνη), ξαφνική ακμή και ανεξήγητη αύξηση βάρους, τότε καλό θα ήταν να μιλήσεις άμεσα με το γυναικολόγο σου.

7) Σκληρή προπόνηση

Προφανώς και το καθημερινό pilates ή η ποδηλασία δεν θα επηρεάσουν τον κύκλο σου αλλά αν ακολουθείς κάποιο αυστηρό προπονητικό πρόγραμμα (πχ. για τρίαθλο ή μαραθωνοδρομία), είναι πολύ πιθανό να έχεις καθυστέρηση ή και παύση της περιόδου σου για ένα διάστημα.

8) Στο δρόμο για την εμμηνόπαυση

Η περίοδος γίνεται όλο και πιο αραιή και απρόβλεπτη όσο πλησιάζεις τη φάση της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει γιατί απλώς ο οργανισμός προετοιμάζεται γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Χαλάρωσε και άσε τη φύση να κάνει αυτό που ξέρει.