TIPS

Οι πρωινές συνήθειες που σε ξυπνούν καλύτερα κι από καφέ

Αυτό το "να πιούμε έναν καφέ ν' ανοίξει το μάτι μας" είναι γνωστή ατάκα και τακτική. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι να ξυπνήσεις και να γεμίσεις ενέργεια το πρωί. Γιατί να εξαρτάσαι μόνο από κάτι; Καλός ο καφές, απόλαυση το δίχως άλλο, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πάρεις φωτιά μετά το βάναυσο πρωινό ξύπνημα. Άλλωστε υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη. Δηλαδή τι; Κοιμισμένοι θα μείνουν αυτοί.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Να φοράς γυαλιά ηλίου με πορτοκαλί φακούς

Κι όμως οι ερευνητές του Harvard αναφέρουν σε έρευνα πως ξεκουράζουν τα μάτια και λειτουργούν ως αντίδοτο στο μπλε φως της οθόνης που εκπέμπει το smartphone. Τι σχέση έχει αυτό; Αφού σου θυμήσω τι συνηθίζεις να κάνεις κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, να σ’ ενημερώσω πως το φως της οθόνης έχει συνδεθεί με τη μείωση της ορμόνης του ύπνου που λέγεται μελατονίνη.

Να κάνεις σκοτσέζικο ντους

Το μία κρύο μία ζέστη στη ντουζιέρα σε σοκάρει ελαφρώς άρα σε ξυπνάει και παράλληλα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, τη θερμοκρασία του σώματος, όπως και την οξυγόνωση του οργανισμού.

Να τρως 2 ακτινίδια

Γιατί μειώνουν την κούραση, τα συμπτώματα κατάθλιψης και δίνουν ενέργεια. Έρευνα speaking.

Nα τρως γύρη

Η γύρη των μελισσών είναι εξαιρετικά θρεπτική και ιδιαίτερα τονωτική. Μπορείς να τη συνοδεύσεις με γιαούρτι ή χυμό.

Να κάνεις shirshasana

Δηλαδή εκείνη τη στάση της γιόγκα που στέκεσαι με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω και αιματώνει απότομα τον εγκέφαλο, μεταφέροντας στην περιοχή παράλληλα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Να ακούς δυνατά μουσική

Ε δεν χρειάζεται επεξήγηση. Ξυπνάς. Η χαρούμενη μουσική μάλιστα πυροδοτεί ευχάριστες σκέψεις.

Να πλένεις το πρόσωπο με παγωμένο νερό

Ναι είναι λίγο σκληρό κι απάνθρωπο να ρίχνεις κρύο νερό στο προσωπάκι σου ακόμα δεν ξύπνησες, αλλά κάνει δουλίτσα, συν ότι σφίγγει και το δέρμα. Καλύτερο κι από espresso διπλό.

Να περπατάς

Δεν θες να πιεις καφέ σήμερα; Πάρκαρε μακριά από τη δουλειά και πήγαινέ το με τα πόδια. 5 λεπτά περπάτημα δίνουν ενέργεια, βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το αίσθημα της κούρασης. Δηλαδή ο καφές τι κάνει;

Να μυρίσεις δενδρολίβανο

Έχει αποδειχτεί πως το συγκεκριμένο αρωματικό φυτό είναι εχθρός της πνευματικής κόπωσης και της εξάντλησης. Επίσης μειώνει τους πονοκεφάλους και ενισχύει τη μνήμη.

Να πάρεις μαγνήσιο

Είτε σε συμπλήρωμα αλλά ιδανικά από τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Θα σου έλεγα κι από τα ψάρια αλλά είναι πρωί.