TIPS

Πώς να μην αφήσεις μια κακιά στιγμή να σου χαλάσει όλη τη μέρα

Κάποιος στο δρόμο οδηγούσε απρόσεκτα, έκανες μισή ώρα να παρκάρεις, έσπασε ένας σωλήνας στο σπίτι, το αφεντικό σου ή ο καθηγητής σου στην είπε άσχημα, χάλασε το κινητό σου, ακυρώθηκε η συνέντευξη για δουλειά, σου έφτιαξαν χάλια καφέ. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί μέσα σε μια μέρα και να σου χαλάσει η διάθεση. Το θέμα είναι να μην αφήσεις μια άτυχη στιγμή ή μια αναποδιά να καταστρέψει μια ολόκληρη μέρα.  

Βλέπεις όταν μας συμβαίνει κάτι άσχημο ή κακό, έχουμε την τάση να διαιωνίζουμε τη στιγμή και να κουβαλάμε το συμβάν στους ώμους μας. Όταν χάνουμε κάτι (από το λεωφορείο μέχρι μια πρόταση για δουλειά ή την αξιοπιστία μας), νιώθουμε απόρριψη και όλες οι ανασφάλειες μας βγαίνουν στην επιφάνεια. 

Και ύστερα, σαν ντόμινο, οι άσχημες σκέψεις μας κατακλύζουν και αρχίζουμε να τα βλέπουμε όλα μέσα από ένα φίλτρο αρνητισμού και προκατάληψης. Και έχουμε νεύρα. Πολλά νεύρα.

Ε λοιπόν όχι. Φτάνει. Μην επιτρέπεις άλλο στο τραίνο των συναισθημάτων σου να εκτροχιάζεται από τις ράγες της ηρεμίας. Να πώς θα επαναφέρεις την εσωτερική σου ηρεμία και θα βγεις από τη λούπα του αρνητισμού.

1. Παρατήρησε τα συναισθήματά σου

Μετά από ένα ατυχές γεγονός, όπως είπαμε, έχουμε την τάση να μεταφράζουμε ως αρνητική οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνουμε. Αντί γι’ αυτό, αποδέξου ότι είσαι θυμωμένη, φοβισμένη, συγχυσμένη, μπερδεμένη και αναζήτησε μέσα σου την πραγματική αιτία αυτών των συναισθημάτων.

2. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μπορεί να μην ερμηνεύεις σωστά μια κατάσταση

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Simor Rego, ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να παίρνει ένα ουδέτερο γεγονός και να του δίνει αρνητική χροιά. Προσπάθησε να δεις ως παρατηρητής κάτι που συμβαίνει σε εσένα και να επανεκτιμήσεις την κατάσταση.

3. Αναγνώρισε που φταις κι εσύ

Συνήθως ο,τι μας συμβαίνει είναι επειδή, αν όχι το επιλέξαμε, σίγουρα βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας για να συμβεί. Με άλλα λόγια, μήπως οδηγούσες απρόσεκτα και πήγες να τρακάρεις; Μήπως δεν δούλεψες αρκετά και δεν πήρες την προαγωγή; Μήπως έχεις κι εσύ μερίδιο ευθύνης που τσακώθηκες με τον σύντροφό σου; Αναγνωρίζοντας που έχεις κάνει λάθος κι εσύ, γίνεται πολύ πιο εύκολο, όχι απλώς να αποδεχτείς ένα γεγονός, αλλά να κάνεις ο,τι μπορείς για να το αλλάξεις.  

4. Απελευθερώσου από τις σκέψεις σου

Αφού δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον αέναο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και ξαναπαίζεις στο μυαλό σου τη στιγμή που τάραξε την ψυχολογία σου, βρες έναν τρόπο να αποδράσεις από το μυαλό σου. Πήγαινε για τρέξιμο, βάλε πολύ δυνατά μουσική, πάρε τηλέφωνο έναν φίλο, πιάσε μια δουλειά που αναβάλεις εδώ και καιρό, κανόνισε να πας σινεμά, κάνε κάτι. Και θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις, αλλά και να «απομακρυνθείς» από την κατάσταση και να την δεις πιο καθαρά.