TIPS

7+1 συμβουλές για ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση

Unsplash

Αυτοπεποίθηση, αυτή η μία. Πόσες φορές άραγε έχεις σκεφτεί ότι δεν είσαι αρκετά ικανή να κάνεις κάτι; Αρκετά όμορφη για να βγάλεις μια φωτογραφία; Αρκετά έξυπνη/ψηλή/αδύνατη/χαρισματική και τόσα άλλα; Ήρθε η ώρα να προσπαθήσεις να βάλεις στην άκρη όλη αυτή την τοξικότητα με αυτά τα tips και να κάνεις ένα βήμα πιο πέρα. Να μάθεις να σέβεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου γι' αυτό που είναι και να μην ψάχνεις τα ψεγάδια του για να τον κρίνεις.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο -ή και όχι- αλλά είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ωραία δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου -και τους γύρω σου-. Όπως λέει και μια φίλη, ο εαυτός σου δεν είναι εχθρός σου για να τον βάλεις απέναντι και να καταδεικνύεις τα λάθη του. Ο εαυτός σου είναι ο παντοτινός σύμμαχός σου κι αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τον πάρεις από το χέρι και να πορευτείς μαζί του προς την καλύτερη εκδοχή σας.

#1 Αποδέξου τον εαυτό σου

Πρώτο και πιο βασικό βήμα στο δρόμο για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτοεκτίμησή σου είναι η αποδοχή. Τόσο απλή λέξη κι όμως έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα. Κανείς δεν είναι τέλειος και πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε. Δεν έχει σημασία αν ο χ, ψ άνθρωπος μπορεί να κάνει κωλοτούμπες κι εμείς όχι. Καθεμία από εμάς είναι τέλεια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

#2 Όχι υπερβολικά υψηλά στάνταρ

Είναι κακό, θα μου πεις, να θέτεις υψηλούς στόχους ή να έχεις υψηλά στάνταρ; Όχι βέβαια. Απλά αυτό που πρέπει να προσέξεις σε αυτήν την περίπτωση είναι το κατά πόσο οι δυνατότητές σου σε βοηθούν να φτάσεις εν τέλει στο στόχο σου. Δηλαδή αν βάλεις 5 υψηλούς στόχους και πετύχεις τον 1 μόνο, αυτό από μόνο του θα σου ρίξει την αυτοπεποίθηση. Γιατί; Δεν υπάρχει λόγος. Καλύτερο, λοιπόν, είναι να θέσεις 5 μικρότερους στόχους ούτως ώστε να μπορέσεις να φτάσεις πιο κοντά  στους περισσότερους -και να τους πετύχεις εννοείται-.

#3 Γράψε τις άσχημες σκέψεις

Οι ψυχολόγοι συστήνουν κάθε φορά που πέφτει η διάθεσή μας και η ψυχολογία μας να σημειώνουμε τις σκέψεις μας. Έτσι όταν αυτό γίνει μια – δύο – πέντε φορές θα μπορέσουμε να βρούμε ίσως τι είναι αυτό που μας ρίχνει και μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Έχουμε πρόβλημα με την εμφάνισή μας; Με το πώς μας συμπεριφέρονται οι άλλοι; Με κάτι που νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε σε επαγγελματικό επίπεδο; Τι ρίχνει την αυτοπεποίθησή μας εύκολα; Επίσης, σημειώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα και υπό ποια συνθήκη δημιουργήθηκαν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις μελλοντικά.

#4 Εμψύχωσε τον εαυτό σου με μικρά μηνύματα

Έχεις βάλει υπενθύμιση στο κινητό για εκείνη την σημαντική παρουσίαση που έχεις στη δουλειά και σε αγχώνει; Αντί να την ονομάσεις «Παρουσίαση αύριο στις 2» σου προτείνουμε καλύτερα το «Ετοιμάσου να σκίσεις αύριο στην παρουσίαση των 2». Πολύ καλύτερο έτσι; Και είναι πράγματι. Αν δεν πιστέψεις εσύ ότι το ‘χεις, τότε ποιος;

 

#5 Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι και σε παίρνει από κάτω, πάρε το χρόνο σου, άδειασε το μυαλό σου από ανοησίες και συνέχισε από εκεί που είχες μέινει, ακόμα πιο δυνατή. Ιδανικά πήγαινε μια βόλτα στη φύση, κάνε κάτι που σε ευχαριστεί και μην σκέφτεσαι τίποτα. Μην υπερφορτώσεις το μυαλό σου χωρίς λόγο. Αν η απλή βόλτα δεν φτάνει, ξεκίνα ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σ’ αρέσει ή που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά φοβόσουν ότι δεν τα θα τα καταφέρεις. Απέδειξε στον εαυτό σου ότι έκανες λάθος, μπορείς.

#6 Δέξου τα κομπλιμέντα των άλλων

Πόσες φορές σου έχουν πει κάτι όμορφο για τον χαρακτήρα/ τα ρούχα / το χαμόγελό σου και έχεις γυρίσει να πεις «εε εντάξει μην υπερβάλλεις, δεν είναι έτσι» και χίλιες δυο ανοησίες για να μειώσεις με τον τρόπο σου το κομπλιμέντο που μόλις σου έκαναν; (Γιατί το κάνουμε αυτό άραγε;) Μάθε να δέχεσαι τα κομπλιμέντα των άλλων, βλέπουν αυτό που εσύ αρνείσαι να δεις. Ειδικά αν αυτά έρχονται από άτομα που δεν τα συνηθίζουν, εκεί να ξέρεις είναι πιο ειλικρινή από ποτέ.

#7 Κράτα ό,τι όμορφο σου έχουν πει

Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, ένα ακόμα κόλπο που δίνει ώθηση στην ψυχική ανάταση της διάθεσής σου είναι το να θυμάσαι, να βλέπεις ή να ακούς οτιδήποτε όμορφο έχει ειπωθεί ή γραφτεί για ‘σένα από τους γύρω σου. Φίλους, γνωστούς ή και όχι. Τι εννοώ; Το να σου πει ένας φίλος ότι είναι ευγνώμων που είσαι στη ζωή του γιατί είσαι φοβερή, το να σου πουν πόσο έξυπνη ή παρατηρητική είσαι, ένα κομπλιμέντο στο κινητό σου από τον άγνωστο στον δρόμο που ανταλλάξατε αριθμούς. Όλα αυτά και πολλά ακόμα μπορούν, ρίχνοντάς τους μια ματιά να σε κάνουν να σκεφτείς τί σε κάνει τόσο μοναδική και όμορφη στα μάτια τους και να δεις πως θα αλλάξει η διάθεσή σου (γεγονός).

(+1) Χαμογέλα, κάνει καλό

Είναι ο πιο γρήγορος και σίγουρος τρόπος να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ένα μεγάλο χαμόγελο μπορεί να σε κάνει να δεις τη μέρα αλλιώς (κι αυτό γεγονός). Άλλωστε οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το χαμόγελο ρίχνει τις ορμόνες του άγχους, ποιες είμαστε εμείς που θα πάμε κόντρα στην επιστήμη; (χαμογελάει πλατιά).

Και μην ξεχνάς κοίτα τον εαυτό σου στο καθρέφτη και επανάλαβε: «Σ’ αγαπώ έτσι ακριβώς όπως είσαι».